open-navfaktor-logo
search
Zahtjev Kluba Bošnjaka
Čović zakazao hitnu sjednicu Doma naroda BiH, o novcu za provedbu izbora u ponedjeljak
Pred sami istek roka, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine i lider HDZ-a BiH Dragan Čović zakazao je hitnu sjednicu Doma naroda posvećenu osiguranju sredstava za finansiranje Općih izbora zakazanih za 2. oktobar.
19.05.2022. u 13:15
get url
text

VEZANI TEKST - Klub Bošnjaka zatražio hitnu sjednicu Doma naroda zbog finansiranja Općih izbora

Zahtjev za hitnom sjednicom uputilo je 16. maja svih pet delegata u Klubu delegata iz reda bošnjačkog naroda. Rok u kojem je Čović trebao sazvati sjednicu je bio danas, oko 11 sati. 

Sjednica Doma naroda tako je zakazana za ponedjeljak, 23. maj. Novac za provođenje izbora, po Izbornom zakonu Bosne i Hercegovine, treba osigurati najkasnije do kraja današnjeg dana.

U zahtjevu Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta BiH predložen je zaključak kojim se Vijeću ministara Bosne i Hercegovine nalaže da u roku od 24 sata od donošenja tog zaključka donese odluku o odobravanju i raspodjeli 12,5 miliona KM Centralnoj izbornoj komisiji Bosne i Hercegovine za održavanje Općih izbora 2022.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine, zbog protivljenja mnistara iz HDZ-a BiH, u utorak nije usvojilo odluku o dodjeli dijela akumuliranog viška prihoda iz prethodnih godina za provođenje izbora. Nije još usvojen ni budžet institucija Bosne i Hercegovine za ovu godinu, zbog čega je potrebna odluka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.