open-navfaktor-logo
search
O tri famozna zakona
Čović: Zatvoriti vrata nekima koji misle da mogu stvari raditi nametanjem
Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je u vezi sa Izbornim zakonom, kao i Zakonom o Sudu BiH i Zakonom o sprečavanju sukoba interesa "urađen dobar dio posla, iako nisu usaglašeni do kraja".
02.03.2024. u 17:32
get url
text

- Postoji mogućnost da u ponedjeljak ili utorak damo jedan glas da smo postigli jedan nivo usaglašenosti i da onda Vijeće ministara usvoji te prijedloge - rekao je Čović novinarima, dodajući da se sve svelo na dva ili tri dana.

On je podsjetio da je posljednjih 10 dana trebalo biti usaglašeno nekoliko zakona, a jedan od njih je i Izborni zakon, kao i Zakon o Sudu BiH i Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

Prema njegovim riječima, pokušava se naći dovoljno razuma da se vjeruje da se, osim potrebe otvaranja vrata kredibilnosti kada je riječ o EU, dobije pozitivan odgovor i da se ne naruše osnove funkcionisanja BiH.

- To je potpuna ravnopravnost tri konstitutivna naroda u skladu sa Ustavom BiH i legitimno predstavljanje tih naroda na svim institucijama BiH - naveo je Čović u Banjoj Luci.

On je rekao da bi volio da ima puno ljudi koji žele pomoći BiH.

- Ono što mi ne uradimo, ostavljamo dovoljno prostora drugima da se miješaju. Uvjeren sam da BiH neće biti funkcionalna dok izvršna i zakonodavna vlast, politička vlast u BiH koju je narod birao ne preuzme odgovornost za sebe i donosi odluke. Tako ćemo vjerovatno zatvoriti vrata nekima koji misle da mogu i neke druge stvari raditi nametanjem ili na neki drugi način - rekao je Čović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.