open-navfaktor-logo
search
Reagirali vijećnici
Čovićev gradonačelnik Mostara izazvao buru najavom ekshumacija: Liska harem ostaje u Liska ulici!
Mostarski gradonačelnik Mario Kordić potvrdio je vijećnicima u Gradskom vijeću Mostara kako je došlo pismo pet stranih ambasadora u Bosni i Hercegovini i visokog predstavnika povodom izmjena naziva ulica u Gradu Mostaru.
29.06.2022. u 16:07
get url
text

Inicijativa stranih ambasadora je bila da se iznađe datum obilježavanje svih žrtava civilnog rata.

- To je bila jedna od tema i drago mi je da smo to skinuli s dnevnog reda. Druga ideja bila je izgradnja spomenika tim žrtvama. Jedna od inicijativa koja je bila svima prihvatljiva je da se izgradi na lokalitetu Liska parka, gdje svi znamo što se desilo. Iza toga svega je donesena odluka koja je predviđala ekshumaciju tih žrtava. Ideja je bila da se završi postupak ekshumacije i da se u parku, koji sada izgleda prilično čudno, i da se tu izgradi spomenik. Negdje smo još u nekakvim razgovorima, ali ideja je prihvaćena od udruženja žrtava, ali i OSCE-a koji bi i finansijski pomogli izgradnju spomenika - rekao je Kordić.

Reagirao je SDA-ov gradski vijećnik Adil Šuta kategorično poručujući Kordiću da Liska harem ostaje u Liska ulici!

- Povodom nepromišljenih izjava i reagovanja o navodnom izmještanju i ekshumaciji iz Liska harema, odlučno odbacujemo eventualne namjere i spekulacije o istom!
Naše sugrađane upoznajemo, da smo takve pokušaje osujetili i odbacili 2012. godine, kada je na Gradskom vijeću bila razmatrana prostorna problematika i 21 regulacioni plan, gdje je u nacrtu bilo predloženo i donošenje regulacionog plana navedenog područja bez Liska harema. Tada smo, po cijenu da ne usvojimo ni jedan plan, skinuli sa dnevnog reda isti, kao i još jedan regulacioni plan, a usvojili preostalih devetnaest planova. Liska harem ostaje na navedenom mjestu, gdje tražimo i istrajat ćemo na tome da se isti ogradi i dostojno zaštiti! - zaključio je Šuta. 

Oglasio se i SDP-ov vijećnik Arman Zalihić koji je pozvao gradonačelnika Kordića da ne kopa po ranama porodica ukopanih u Liska haremu. 

- Blago rečeno sam iznenađen najavom gradonačelnika Maria Kordića o mogućoj ekshumaciji i prebacivanju ukopanih u Liska haremu. Do sada je između nas bilo političkih razlika, ali jučer sam prvi put ostao šokiran njegovom najavom. Posebno imajući u vidu da sam od početka bio uključen u priču s OSCE-om i Civilnim žrtvama rata o ideji izgradnje spomenika civilnim žrtvama rata, ali u sklopu Liska haremu koje bi se tom prilikom ogradilo i dovelo u stanje kakvo priliči. Da je gradonačelnik bio na istoj liniji govori činjenica da je njegov savjetnik izradio idejno rješenje uređenja harema.

Ne znam odakle sad priča o izmještanju, a razlozi koje navodi Kordić kako je prostornim planom tu predviđen park su bizarni, budući da svaku sjednicu mijenjamo plan po zahtjevu pojedinih investitora. Pa da li je problem onda i ovdje promijeniti plan da se mrtvi i njihove porodice napokon ostave na miru. Svi koji potenciraju ovu priču neka se zapitaju kako bi se osjećali da u medijima čitaju o izmještanju mezara ili groba člana svoje porodice. Na sastanku sam im jasno rekao da ne kreću u bilo kakve medijske priče ni oko uređenja prije nego porazgovaraju s članovima porodica ukopanih. Dogovoreno je da gradonačelnik oformi tim koji će razgovarati s njima, a onda me sutra oko te teme zvalo pet novinara. Zašto je to sve stopirano i zašto smo umjesto uređenja i spomenika na Vijeću dobili priču o izmještanju nek odgovori gradonačelnik Kordić - poručio je Zalihić. 

Oglasio se i Irdin Bajrović iz Gradskog odbora Naše stranke u Mostaru. 

- Mario Kordić je pustio probni balon o ekshumaciji tijela iz Liske parka, da ispita reakciju javnosti. Dužni smo mu dati. Kordiću, ne diraj u parku Liska - poručio je Bajrović. 

U Liska ulici kod harema u Liska parku 10. februara 1997. godine dogodio se napad u kojem je ubijen Šefik Sulejmanić, a ranjeno više od 20 Bošnjaka. Dogodilo se to na Bajram, kada je nekoliko stotina Bošnjaka obilazilo mezarja.

Liska harem bio je često na meti vandala u postratnom periodu. 

U toku agresije na Mostar u ovaj harem su ukopane prve žrtve ovoga grada, vojnici Armije RBiH, HVO-a i civili svih nacionalnosti i vjeroispovijesti. Najviše je bilo ukopanih Bošnjaka. I danas prilikom obilježavanja značajnih historijskih datuma, Bajrama, Dana šehida osim članova porodica Liska harem obilaze brojne delegacije. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.