open-navfaktor-logo
search
Burno oko direktora FUP-a
Čovićev HNS ga optužio za mržnju, Rošić uzvratio: Sada je jasno za čije interese radi Čampara
Sinhronizovane reakcije federalnog ministra unutrašnjih poslova i HDZ-ove nevladine organizacije HNS potvrđuju za čije interese radi Aljoša Čampara i zbog koga nastoji progurati Zorana Galića za novog direktora FUP-a, navodi u izjavi za javnost zastupnik SDA u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Husein Rošić.
25.02.2021. u 12:39
get url
text

Čampara, kako ističe, javnosti još nije objasnio zbog čega je promijenio mišljenje da se direktor FUP-a ne može imenovati prije imenovanja nove Vlade FBiH i zašto odjednom zahtijeva da se na tu poziciju imenuje HDZ-ov kadar.

VEZANI TEKST - Čampari se odjednom žuri: Hoće li HDZ-u bliski Zoran Galić biti imenovan za direktora FUP-a?

- Umjesto toga, Čampara nudi pokušaje spinova, neistine, teorije zavjere, pravda se poput dječaka uhvaćenog sa prstima u marmeladi i demonstrira ogromnu nervozu, koja je razumljiva s obzirom na to da je ogoljen njegov pokušaj prodaje interesa Bošnjaka i države Bosne i Hercegovine za vlastite političke interese. Na momente se zaista stječe dojam da se njegove reakcije pišu u kabinetu Dragana Čovića. Čampari nisu potrebne ovakve nervozne reakcije i loši pokušaji pravdanja.

Sve što je potrebno jeste da povuče svoj izdajnički zahtjev za imenovanjem HDZ-ovog direktora FUP-a. Ukoliko je zaista patriota kakvim se predstavlja i ako je spreman štititi interese bošnjačkog naroda i države Bosne i Hercegovine po cijenu života, što je propustio dokazati onda kada je to najviše trebalo, neće imati dilema pri povlačenju svog zahtjeva - zaključuje Rošić.

Čovićeva nevladina organizacija danas se oglasila saopćenjem za javnost, na koje je i reagirao zastupnik Hošić. 

VEZANI TEKST - Čampara: Nema te pozicije zbog koje bih izdao svoj bošnjački narod i državu BiH

Naveli su "kako su nemalo iznenađeni jučerašnjim izjavama federalnog zastupnika SDA Huseina Rošića oko postupka konačnog imenovanja direktora FUP-a".

- U situaciji kada je sigurnosno pitanje nikad lošije i traži jačanje policijskih struktura i njezinih kapaciteta, imamo situaciju da je problem samo zato što je neko Hrvat ko treba doći na čelo ove institucije.

Neriješena kriminalna djela, konstantni fizički napadi i ugrožavanje nečijih života, neriješeni slučaji ubistava nisu dovoljan znak da se policijska tijela i nadležne institucije jačaju. Naprotiv, sve se može tolerirati i neko može nastaviti plaćati cijenu svojim životima, samo da na rukovodeće mjesto ne dođe Hrvat - ističu iz HNS-a.

VEZANI TEKST - Rošić: Tražimo da Čampara podnese ostavku, HDZ ne smije dobiti FUP i specijalnu jedinicu

Takve izjave su, kako dodaju, "klasičan govor mržnje s elementima fašizma i netrpeljivosti na nacionalnoj osnovi".

Iz HNS-a podsjećaju kako je Zoran Galić ocijenjen najboljom ocjenom na javnom konkursu za direktora FUP-a.

- Pored svoje biografije, Galić je jedan od najkvalitetnijih i najkompetentnijih policijskih kadrova koje Bosna i Hercegovina ima. Također, prema zakonu federalni ministar MUP-a i direktor FUP-a ne mogu biti iz reda istoga naroda tako da, pored svojih iznimnih kompetencija, Galić ispunjava i ovu jednako važnu zakonsku odredbu - stoji u saopćenju. 

Iz HNS-a BiH osuđuju takve javne istupe i traže javno izvinjenje. 

- Osuđujemo ovakve javne istupe i tražimo javnu ispriku zbog ovakvih necivilizacijskih izjava koji štete nacionalnim odnosima te žrtvuju stratešku policijsku instituciju i njezino buduće djelovanje - poručuju iz HNS-a BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.