open-navfaktor-logo
search
Očekivano
Čovićev portal ismijava sve koji su kritikovali: Stari most bez džamija je "umjetnička vizija"
Očekivano, portal HMS za koji se zna da je pod direktnom kontrolom predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića reagirao je danas na tekst o uklanjanju džamija sa plakata koje se vide iza Starog mosta, te poručio svima koji su kritikovali ovaj potez da ukratko, ne razumiju šta je to umjetnička sloboda. 
04.02.2024. u 20:15
get url
text

VEZANI TEKST - Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru uklonio džamije koje se vide iza Starog mosta

Na promotivnom plakatu za prvu ljetnu školu o metodologiji političkih nauka koju Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru organizira zajedno sa IPSA-om, može se primijetiti najgrublja intervencija autora plakata koji je munare džamija iza Starog mosta pretvorio se u neku vrstu kule da ne kažemo crkve, napisala je Patria, a tekst su prenijeli gotovo svi mediji. 

Za Čovićev portal ova vijest je "krajnje maliciozna i lažna", iako je golim okom i "neumjetnicima" jasno da se radi o smišljenoj UZP-ovskoj propagandi. Jer ako je zaista autor plakata, kako su nam to svima pojasnili HMS-ovci, imao za cilj da predstavi javnosti simbole grada Mostara, kako to da je ostavio zvonik Franjevačke crkve, a munare džamija po kojima je Mostar i prepoznatljiv, "ispale" mu slučajno. Nadalje, poručuju da je to "umjetnikova imaginacija, vizija". Da li to znači "vizija Mostara bez džamija"? 

U nastavku prenosimo kako to "neumjetnici" ne shvataju "umjetničke slobode" iz pera Čovićevih novinara. 

- Plakat, naime, nije fotografija s koje se nešto u photoshopu može ukloniti, već umjetnički rad, proizvod umjetničke slobode, umjetnikove imaginacije, njegova kreacija, vizija, a ne preslik stvarnosti. Nije teško uočiti da su na plakatu neki od simbola grada - u prvom planu je Stari most, kao glavni simbol Mostara, a u pozadini, značajno manjih proporcija je zvonik Franjevačke crkve, koji u stvarnosti svojom veličinom ( viši je od sto metara) dominira gradom. No, na plakatu je jako sićušan, a pored njega je neka kula. Cilj autora plakata je, očito bio prikazati neke od glavnih simbola grada.

Skandalozno je da mediji tumače plakat kao fotografiju, optužujući Sveučilište u Mostaru, da je "uklonilo džamije s plakata". Po istoj logici autor plakata je "uklonio" i dvije kule – Taru i Helebiju, Neretvu je obojio u zeleno, iako je ta rijeka u stvarnosti tirkizne boje, kamen je na plakatu plav, iako je u stvarnosti kamen siv. Čini se da je Filozofski fakultet "uklonio i turiste" sa Starog mosta, iako oni u stvarnosti doista postoje. Ma, strašno, nečuveno.

Autori i prenositelji ove lažne vijesti čini se željeli su samo jedno, kompromitirati i diskreditirati Filozofski fakultet Sveučilišta u Mostaru, prikazati ga kao neku šovinističku instituciju, izazvati međunacionalni razdor, mržnju i netrpeljivost, a to je kazneno djelo, za koje bi autori ove "vijesti”"trebali odgovarati. U svakom slučaju neka im služi na čast - napisao je HMS. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.