open-navfaktor-logo
search
Saopćenje
Čovićeva nevladina organizacija HNS: Izbore u Mostaru održati isključivo kad i u drugim sredinama
 Predsjedništvo nevladine organizacije Hrvatskog narodnog sabora (HNS) na sjednici u srijedu raspravljalo je o aktualnim političkim temama u Bosni i Hercegovini, a glavni naglasak bio je na pripremi i održavanju lokalnih izbora u BiH te odnosu HNS-a prema Centralnoj izbornoj komisiji (CIK BiH), saopćeno je iz HNS-a. 
22.07.2020. u 17:13
get url
text

Predsjedništvo HNS-a na sjednici je pozdravilo dogovor i usuglašavanje Priјеdlоga zakona o budžetu instituciја BiH i mеđunаrоdnih оbavеzа BiH zа 2020. gоdinu, u izvornom obliku predlagača odnosno Vijeća ministara i Ministarstva financija i trezora BiH, navodi se. 

- Institucija Predsjedništva BiH, ne može nezakonitim intervencijama, bez zakonskog utemeljenja, utjecati na Budžet i mjenjati stavke, na šta nas upozorava i Zakon o financiranju institucija i međunarodnih obaveza BiH. Stoga, pozivamo i partnere u vlasti na dogovor, poštivanje programskih osnova, a posebno poštovanje zakona i procedura - navodi se u saopćenju. 

HNS izražava punu podršku organizaciji i provedbi lokalnih izbora u BiH, posebno zajedništvu i odluci dužnosnika stranaka okupljenih u HNS za zajednički nastup u sredinama gdje je "položaj hrvatskog naroda ugrožen".

VEZANI TEKST - Nakon 12 godina uspješnog projekta "slučaja Mostar": Čović državu BiH napravio "slučajem"

 - Potpisivanjem sporazuma o izmjeni izbornih pravila za izbor vijećnika Gradskog vijeća Mostara, obavezali smo se pripremiti, te istovremeno održati izbore u Mostaru, isključivo kada i u drugim sredinama lokalne samouprave. Lokalni izbori u BiH se moraju organizirati i održati po visoko učinkovitim EU standardima, transparentno, u skladu sa zakonskim propisima i demokratskim procedurama - ističu iz HNS-a.

Pritom naglašavaju da CIK, nadležna institucija u BiH za provođenje izbora, "mora biti nezavisna od političkog utjecaja te pozivaju na uspostavu CIK-a u skladu sa zakonskim procedurama i ustavnim načelima". HDZ-ovi zvaničnici CIK smatraju nelegalnim od momenta kada su izgubili kontrolu nad tom institucijom.

- Pravna država, poštivanje Ustava i zakonskih propisa nema i ne smije imati alternativu. CIK je institucija koja mora jamčiti transparentnost i demokratski izborni proces te sukladno tomu, mora biti vraćena u zakonske okvire - navodi se u saopćenju.

Iz HNS-a su pozvali potpisnike političkog sporazuma iz Mostara od 17. juna 2020. godine, da pristupe realizaciji svih tačaka sporazuma, "posebno onih koje se odnose na izmjene Izbornog zakona u odnosu na Dom naroda i Predsjedništvo BiH, uvažavajući odluku Ustavnog suda U-23/14".

Ponovili su da su protiv imenovanja Selme Cikotića za ministra sigurnosti.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.