open-navfaktor-logo
search
Zamjena teza
Čovićeva "udruga" HNS optužuje Bošnjake za blokadu: Dovode u pitanje izbore i državu BiH
Nevladina organizacija Hrvatski narodi sabor, u vlasništvu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, optužila je danas "bošnjačke političke dužnosnike i stranke predvođene SDA, da najavljenim napuštanjem pregovora, ne samo da dovode održavanje Općih izbora 2022. godine u pitanje, nego i samu budućnost Bosne i Hercegovine i njenih institucija". 
16.12.2021. u 11:16
get url
text

- Bošnjačka unitaristička ideologija utemeljena na diskriminaciji i nametanju političkih predstavnika ne može se izdići iz svojih uskogrudnih i diskriminirajućih postavki, a kako bi izgradili zajedničku domovinu – državu ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih stanovnika ove države. U okolnostima najveće političke krize kada je dijalog stranaka u Federaciji BiH u završnoj fazi i kada smo nadomak potpunog stabiliziranja, nakon zastoja državnih institucija od strane srpskog političkog vodstva, dovodi se u pitanje i funkcioniranje federalnih institucija od strane bošnjačke političke vlasti - navode iz HNS-a, te poručuju kako "naši prijatelji, medijatori i partneri iz međunarodne zajednice sada imaju kristalno jasnu sliku ko, zašto i kakvim metodama zadržavanja statusa quo želi ostvariti svoje velikobošnjačke ideologije i zbog čega izlaze iz cjelokupne priče".

- Hrvatski politički predstavnici okupljeni u Hrvatski narodni sabor ne odustaju od stvaranja funkcionalne i održive Bosne i Hercegovine. Jednako važno, još jednaput ističemo kako ne odustajemo ni od borbe za Ustavom zagarantiranih prava i ravnopravnosti sva tri naroda u BiH. Naš stav je jasan, precizan i nepromjenjiv. Pregovori s konačnim dogovorom o svim otvorenim pitanjima nemaju alternativu. Reforma izbornog zakonodavstva mora imati konačni epilog i održivo rješenje gdje će biti stvoreni uvjeti za normalan suživot sva tri naroda i svih stanovnika u BiH, bez diskriminacije i političke majorizacije - zaključuje se u saopćenju HNS-a. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.