open-navfaktor-logo
search
Gostovanje u Zagrebu
Čovićeve izjave: Da li je Izetbegović rekao da mora "platiti glavom" jer je naorao Bošnjacima
Gostovanje na HRT-u predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović iskoristio je ponovo da za neuspjeh pregovora o Izbornom zakonu BiH optuži SDA, ali je otišao i korak dalje te za prijetnje smrću koje dobija indirektno optužio prvog čovjeka ove stranke Bakira Izetbegovića. 
24.03.2022. u 13:19
get url
text

U Izetbegovićevu izjavu od prije nekoliko dana kako će "Čović morati platiti sve što je naorao", predsjednik HDZ-a dodao je i riječ "glavom". 

- Redovne prijetnje smrću, ali kada vam predsjednik u ovom trenutku jedne od najjačih bošnjačkih stranaka, upravo u vrijeme pregovora, kaže da ja kao osoba moram platiti glavom jer sam naorao Bošnjacima, što znači jako naljutio Bošnjake, onda je to vjerovatno dovoljan motiv da se ponovo jave glasovi o prijetnjama. To je redovno i ne smije nas destabilizirati. Institucije BiH trebaju brinuti o tome, a mi ćemo se i dalje zalagati za potpunu ustavnu jednakopravnost i legitimno predstavljanje hrvatskog naroda - rekao je Čović. 

VEZANI TEKST - Čović dobio prijetnje smrću, Iz HDZ-a tvrde da je to posljedica neuspjeha pregovora o izbornoj reformi

On je govoreći o pregovorima kazao da će se teško usaglasiti sa SDA.

- Oni traže da ostane status quo, da imaju ambijent koji su do sada imali, da mogu Hrvatima izabrati i člana Predsjedništva, ali i klubove u Domu naroda. Oni će nastaviti s dosadašnjom političkom pozicijom u pregovorima. Nadam se da će kod Bošnjaka biti sve više onih koji će razumjeti da se nikada više ne smije dogoditi da se Hrvatima biraju predstavnici. Hrvati moraju imati mogućnost legitimnog izbora, inače ćemo imati još dublju političku krizu - istakao je Čović.

Na Facebook stranici Kantonalnog odbora HDZ-a BiH Zeničko-dobrojskog kantona upućena je prijetnja smrću predsjedniku HDZ-a BiH i predsjedavajućem Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Draganu Čoviću i predsjedniku KO HDZ-a BiH ZDK i predsjedniku Kluba Hrvata u Domu naroda Federacije BiH lvi Tadiću.

- Prijetnja smrću se događa u ozračju kada se ulažu napori da se izmjenama Izbornog zakona implementiraju presude Ustavnog suda BiH i Suda za ljudska prava i kojima je potrebno osigurati jednakopravnost hrvatskog naroda i legitimno predstavljanje u institucijama Federacije BiH i BiH. Posljedica je to neuspjeha pregovora o izbornoj reformi jer bošnjačka strana ne želi da se odrekne majorizacije i preglasavanja malobrojnijeg hrvatskog naroda, ali ujedno je i pokazatelj u kojem pravcu se može razvijati politička i sigurnosna situacija ukoliko se ne riješe ključni problemi u Bosni i Hercegovini - saopćeno je prije dva dana iz Kantonalnog odbora HDZ-a BiH ZDK.

Čovićev intervju za Dnevnik HRT-a možete pogledati OVDJE.

Izetbegovićevu poruku pogledajte u videu od 3 minute i 40 sekundi. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.