open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Čovićevo udruženje HNS kleveće i laže, optužuje reisa Kavazovića za huškanje na rat
Hrvatski narodni sabor BiH, odnosno nevladina organizacija na čijem čelu se nalazi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović, osuđuje izjave poglavara Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini, reisu-l-uleme Huseina ef. Kavazovića i naziva ih "ratnohušlačkim". 
06.03.2023. u 09:22
get url
text

- Hrvatski narodni sabor poziva cjelokupnu međunarodnu zajednicu da ozbiljno pristupi neodgovornoj zapaljivoj izjavi reisa Kavazovića te odmah i oštro osudi poziv za pripremu na oružani sukob u Bosni i Hercegovini. U svrhu očuvanja mira i zaustavljanja zapaljive retorike, ozbiljne i zabrinjavajuće izjave poput ove ne mogu proći bez oštre međunarodne osude - saopčili su iz HNS-a i dodali:

- Jednako tako, bošnjačke političke predstavnike pozivamo da se nedvosmisleno ograde i osude zabrinjavajuću izjavu reisa Kavazovića te time jasno demonstriraju svoju podršku očuvanju stabilnosti i mira BiH. U ime svih onih koji u Bosni i Hercegovini ne priželjkuju novi rat, od Islamske zajednice zahtijevamo hitno i javno izvinjenje povodom ratnohuškačkog ponašanja vlastitog poglavara.

Iz HNS-a također navode da je "neodgovorno ponašanje vjerskih lidera nedopustiv čin društveno odgovorne osobe u koju se pripadnici islamske vjere širom države ugledaju za primjer vlastitog ponašanja".

VEZANI TEKST - Kavazović: Današnja borba je u institucijama BiH, ako one padnu kao '92, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem

- HNS izražava zgražanje nad ratnohuškačkim ponašanjem i zapaljivom retorikom vjerskog lidera te ponavlja kako se teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini nikada ponovno ne smije dovesti u pitanje. Legitimni predstavnici hrvatskog naroda trajno su opredijeljeni za mir, stabilnost i napredak Bosne i Hercegovine, kao i njeno članstvo u porodici Evropske unije i Sjevernoatlantskog saveza zaključili su iz HNS-a.

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović u intervjuu za MTV Igman je govorio, između ostalog, o periodu agresije na BiH, konstatujući da smo tada svi bili spremni da se žrtvujemo za našu domovinu. Potom je kazao:

- Današnja borba je u institucijama Bosne i Hercegovine. Ne smijemo dozvoliti da se one ruiniraju. Moramo pokazati da smo na sve načine spremni braniti institucije Bosne i Hercegovine, a ako one padnu, a imali smo to '92, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.