open-navfaktor-logo
search
Kritika Berlinu
Čovićevom HNS-u smeta i Njemačka: Rezolucija Bundestaga je poziv na rušenje Dejtona
Današnja rezolucija Bundestaga koja se odnosi na Bosnu i Hercegovinu pokazuje koliko njemačke vlasti ne poznaju, ili odbijaju prihvatiti, činjenice o Bosni i Hercegovini i prirodi njezinog multinacionalizma i ravnopravnosti konstitutivnih naroda, saopćio je u petak Ured za informiranje nevladine organizacije Hrvatski narodni sabor kojom predsjedava Dragan Čović.
08.07.2022. u 16:50
get url
text

VEZANI TEKST - Bundestag usvojio Rezoluciju o BiH: Podrška Schmidtu, Dodik i Čović glavni krivci za loše stanje

Uz to, dodaje se, današnja rezolucija je de facto poziv na rušenje Dejtonskog mirovnog sporazuma za kojeg se upravo Njemačka zalagala 1995. godine.

U HNS-a BiH smatraju kako je model federalizma i institucionalne ravnopravnosti kroz legitimne političke predstavnike temelj Dejona i jedini garant za evropsku BiH.

- Predlažemo svim zastupnicima Bundestaga koji su podržali rezoluciju predloženu od strane radikalnog bošnjačkog unitariste, da identičnu rezoluciju upute gospodinu Charlesu Michelu i državi Belgiji. Mi odgovor na istu već znamo - poručuju iz HNS-a.

Podsjećamo, Bundestag je većinom glasova usvojio Rezoluciju o BiH u kojoj su Čović i Milorad Dodik definirani kao nacionalistički lideri te da imaju za cilj da unište BiH kao državu i dom raznolikog stanovništva.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.