open-navfaktor-logo
search
Pucanj u prazno
"Crna lista" SAD-a i britanske sankcije kao nagrada: Ko je sve od kažnjenih imenovan i izabran na rukovodeće funkcije
Tri člana novog državnog rukovodstva i predsjednik bh. entiteta Republika Srpska nalaze se na američkoj i britanskoj crnoj listi. 
16.02.2023. u 16:44
get url
text

VEZANI TEKST - Cijela ekipa sa dočeka zločinca Kordića će upravljati državom: "Osmorka" je i najavljivala "dogovor kakav do sada nije viđen"

U aprilu prošle godine Vlada Ujedinjenog Kraljevstva sankcionisala je Milorada Dodika i Željku Cvijanović zbog njihovog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine.

- Ujedinjeno Kraljevstvo uvodi sankcije političarima bosanskih Srba Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države Bosne i Hercegovine - navedeno je na stranici britanske vlade.

Dodiku je 2017. godine stavljen na američku "crnu listu" zbog nepoštivanja odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine o zabrani organizovanja referenduma.

Cvijanović je na Općim izborima 2. oktobra izabrana za člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine, a Dodik za predsjednika RS-a. 

U junu prošle godine Ured za kontrolu strane imovine američkog Ministarstva finansija (OFAC) izrekao je sankcije Marinku Čavari zbog blokiranja funkcionalnosti Federacije BiH.

Čavara je u Zastupničkom domu Parlamenta BiH glasovima zastupnika "Osmorke", HDZ-a i SNSD-a izabran u rukovodstvo ovog doma. 

Zbog umiješanosti u korupciju na američku "crnu listu" 2018. godine dospio je i Nikola Špirić. Izabran je za predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta BiH. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.