open-navfaktor-logo
search
Potpredsjednik PDP-a
Crnadak: Izjave Milorada Dodika su neodgovorne, svi treba da poštuju CIK
Potpredsjednik Partije demokratskog progresa (PDP) Igor Crnadak izjavio je da, iako je SNSD namjerno napravio napetost u društvu i upućivao direktne prijetnje članovima Centralne izborne komisije (CIK) Bosne i Hercegovine, zbog čega je jedna od njih pod stalnom policijskom pratnjom, očekuje da će se CIK BiH oduprijeti pritiscima i profesionalno utvrditi istinite i konačne činjenice vezano za izbor predsjednika Republike Srpske.
16.10.2022. u 18:16
get url
text

VEZANI TEKST - Zbog napada na Bjelica-Prutinu: CIKBiH će dostaviti krivičnu prijavu protiv Dodika Tužilaštvu BiH

- Svi treba da poštuju CIK i druge institucije koje provode izbore, a izjave Milorada Dodika, Borisa Jerinića, Dragana Čavića i ostalih koji su zbog ponovnog brojanja najavljivali sukobe i ugrožavanje bezbjednosti su neodgovorne i nepotrebno uznemiravaju javnost - ističe Crnadak.

Kaže da već prve analize ponovnog brojanja glasova za predsjednika Republike Srpske potvrđuju da se na velikom broju biračkih mjesta rezultati ne podudaraju, a tek se očekuje ponovno brojanje u gradovima i općinama u kojima je prijavljen najveći broj nepravilnosti i pritisaka, poput Doboja i Zvornika.

- Kada se tome dodaju neophodne grafološke provjere, koje će morati uslijediti, zbog sve više informacija o lažnom predstavljanju, odnosno glasanju u tuđe ime, kao i provjere ogromnog broja slučajeva pomaganja pri glasanju, uništavanja izbornog materijala i fizičkog nasilja na biračkim mjestima, jasno je da je izborni proces bio u potpunosti narušen – kaže Crnadak.

VEZANI TEKST - Naređeno ponovno brojanje svih glasova za predsjednika i potpredsjednike RS-a

Ističe da kao narodni poslanik još jednom apeluje na tužilaštva i sudove u Republici Srpskoj da prioritetno uzmu u rad sve prijave i predmete vezane za izbornu krađu, jer je neophodno da se kod građana vrati povjerenje u institucije i integritet izbornog procesa.

- Neprihvatljivo je da stotine potvrđenih optužnica za izborne krađe iz 2020. godine još uvijek stoji u ladicama, bez suđenja i presuda, čime se šalje loša poruka i podstiče na nastavak činjenja ove vrste krivičnih djela – zaključuje Crnadak, saopćeno je iz PDP-a.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.