open-navfaktor-logo
search
Opozicija ne vodi harangu
Crnadak poručio Dodiku: Prestani sa neistinama, problem sa Tužilaštvom BiH je samo tvoj
Opozicija ne vodi nikakvu harangu protiv predsjednika RS-a Milorada Dodika nego žestoko brani Narodnu skupštinu i RS - izjavio je Igor Crnadak, šef Kluba zastupnika PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a reagujući na izjave predsjenika SNSD Milorada Dodika.
02.09.2023. u 13:52
get url
text

Dodik je sinoć izjavio da se zaključci Narodne skupštine poštuju, a da opozicija u RS-u vodi ozbiljnu političku harangu.

- Nije sporno da vodimo ozbiljnu političku debatu o tome šta se dešava o mnogim pitanjima, ali javnost zna da PDP nije bio na sastancima gdje su donošeni zaključci. A zaključci Narodne skupštine se poštuju kroz dogovor koji smo uspjeli da napravimo – rekao je Dodik.

On je dodao da se to održava kroz činjenicu da je formirana radna grupa i već dva puta predlažu zakon o Ustavnom sudu BiH, te da je rečeno da će se u septembru naći na dnevnom redu.

- Pozivam Dodika da prestane iznositi neistine, zaista je neprikladno za njegove godine, jer zaključak NSRS da se neće usvajati drugi zakoni dok se ne usvoji Zakon o Ustavnom sudu BiH jeste prekršen i to upravo od Dodika i SNSD – istakao je Crnadak.

Potom je dodao:

- Ali, kad su već prekršili zaključak da bi dobili pare za kumovu zgradu, ja ih pitam zašto Zakon o Ustavnom sudu BiH bez stranih sudija ne usvoje u Domu naroda, gdje imaju potrebnu većinu sa svojim strateškim partnerom HDZ-om. Hajde, patriote, ako vam je stalo do RS-a, usvojite zakon u Domu naroda, pa ćemo se svi zajedno boriti da prođe i u Zastupničkom domu – poručio je.

Crnadak kaže da, što se tiče pravnog problema koji Dodik ima sa Tužilaštvom Bosne i Hercegovine, to zaista jeste njegov problem i nije u redu da cijelu RS povezuje sa tim.

Tužilaštvo BiH optužilo je Dodika i v.d. direktora Službenog glasnika RS-a Miloša Lukića zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika u BiH.

- Nažalost, on ima problem i sa Okružnim tužilaštvom u Banjoj Luci, koje je Dodikovu krivičnu prijavu protiv (visokog predstavnika u BiH, Christiana) Schmidta za lažno predstavljanje proslijedilo u Sarajevo i nije podiglo optužnicu. Schmidt je više puta boravio u RS-u i predstavljao se kao visoki predstavnik, čime je eventualno krivično djelo počinio u RS-u i mogao je biti procesuiran od tužilaca u RS-u – rekao je Crnadak.

Dodao je da su komentari da oni koji nisu glasali za zaključke NSRS-a nemaju pravo kritikovati njihovo kršenje, toliko glupi, da je na njih teško odgovoriti.

- Kad se nešto usvoji, onda je to obavezujuće za sve, i za one koji su glasali i za one koji nisu. Po njihovoj logici, ko nije glasao za Zakon o saobraćaju ne mora poštovati ograničenje brzine i može ulaziti u jednosmjerne ulice – zaključuje Crnadak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.