open-navfaktor-logo
search
Pitanje stranih sudija
Crnadak u NSRS-u: Imali ste partnere iz "Trojke", da ste im rekli "radite sklekove", radili bi sklekove
Igor Crnadak, zastupnik PDP-a u Narodnoj skupštini RS-a tokom današnje rasprave na 8. posebnoj sjednici entitetskog parlamenta na kojoj je usvojen Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH u RS-u, dotakao se pitanja stranih sudija u Ustavnom sudu.
27.06.2023. u 22:45
get url
text

Tom prilikom pitao je prestavnike SNSD-a, odnosno Milorada Dodika, zašto pitanje stranih sudija nisu "potegli" prilikom formiranja Vijeća ministara BiH.

- Zašto eliminacija stranih sudija nije bila uvjet pri formiranju Vijeća ministara. Vi ste već bili u Vijeću ministara, nije vam seuopće žurilo. Imali ste partnere iz "Trojke" koji bi radili šta god da im kažete tada. Da ste im rekli "radite sklekove", radili bi sklekove - kazao je Crnadak.

Inače, na današnjoj sjednici NSRS-a nije usvojen zaključak koji je predložio PDP kojim se zadužuju predstavnici iz RS-a u institucijama BiH da ne učestvuju u njihovom radu dok se ne donese Zakon o Ustavnom sudu BiH bez učešća stranih sudija.

Predsjednik NSRS-a Nenad Stevandić je rekao da je ovaj zaključak "neprihvatljiv", podsjećajući da je NSRS već ranije usvojila takav zaključak.

Četiri zastupnika iz PDP-a nisu glasali za Zakon o neprovođenju odluka Ustavnog suda BiH, a to su Igor Crnadak, Mirna Savić Banjac, Milanko Mihajlica i Slaviša Marković.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.