open-navfaktor-logo
search
Izjašnjenje o krivnji
Crnalić o "Dobrovoljačkoj": Onaj ko se brani, rijetko čini zločine, uostalom poslušajte šta je govorio Kukanjac!
Optuženi u slučaju "Dobrovoljačka" pred Sudom Bosne i Hercegovine izjasnili su se da nisu krivi. Glavni pretres je za 60 dana, što je minimalan rok za održavanje tog ročišta, dok advokat Asim Crnalić očekuje da će potrajati i duže. 
12.07.2022. u 13:21
get url
text

Crnalić, koji u ovom slučaju brani generala Hamida Bahtu, govoreći o slučaju novinarima je izjavio da "onaj koji je napadnut, ima se pravo braniti". 

VEZANI TEKST - Svi optuženi u predmetu "Dobrovoljačka" izjasnili su se da nisu krivi

- U principu, onaj koji se brani, rijetko čini zločine! A ovdje je takva situacija da ne postoje okolnosti iz kojih se može izvesti zaključak da su zločini počinjeni. Oni koji ne vjeruju, neka dobro pogledaju šta je rekao general Kukanjac - kazao je Crnalić, podsjećajući na Milutina Kukanjca, generala i bivšeg komandanta 2. armijske oblasti JNA. 

Naime, Kukanjac je u intervjuu Risti Đogi, koji nikada nije objavljen na zvaničnim TV kanalima pod srpskom kontrolom, rekao:

- Pošto se mnogo manipulisalo, lagalo, izmišljalo o tome kol'ko je stradalo u Dobrovoljačkoj ulici, vrijeme je jednom da se kaže tačno, a to mogu samo ja. U toj Dobrovoljačkoj ulici oni su napali sanitetsko jedno vozilo i poginuo je jedan vojnik, Tomović Zdravko iz Han Pijeska. Tri pukovnika: Sokić Miro, Radulović dr. Budimir i Mihailović Boško. Jedan potpukovnik Jovanić Boško i jedna žena, muslimanka Šuko Nurmela… Znači, šest osoba je stradalo od 261. Valjda su ovi u Beogradu izgubili strpljenje što mi nismo stradali, što ne stradamo. Te laži koje su prosute oko Dobrovoljačke nešto je najsramnije što se može čuti. Ja sam se borio da to objelodanim. Novosti nisu smjele, Politika – ma ni govora. Televizija Srbije – ma ni govora. Radio Beograd – ma kakvi. Do dan-danas - kazao je Kukanjac, cijelu izjavu možete pogledati u videuu u kojem on jasno kaže da se "toliko laže i izmišlja oko Dobrovoljačke" i da se preuveličava zločin te naziva to srpskom propagandom. 

Na pitanje novinara da li bi ovaj slučaj ocijenio kao "politički proces", Crnalić je kazao da u tu sferu ne bi ulazio. 

- Ja sam pravnik i nekoliko puta sam rekao da, kada ja kao pravnik govorim o tome da je optužba politički motivirana, onda praktično kazujem da nemam argumente za odbranu - pojasnio je Crnalić. 

U vezi s tim da je Tribunal u Hagu već odbacio ovaj slučaj kao zločin jer nije našao elemente za optuženje, Crnalić je rekao da je to "indikacija i za sudije i za tužioce". 

Postupak za ovaj predmet je već jednom obustavljen i pred pravosudnim instituacijama BiH, državnim Tužilaštvom, pa Crnalić kaže da sama ta činjenica govori sa kakvim zapravo dokazima Tužilaštvo uopće raspolaže. Na pitanja o nekim vještačenjima koje je radilo Tužilaštvo u vezi sa slučajem "Dobrovoljačka", Crnalić je uz osmijeh kazao:

- Dopustite mi da prešutim svoju ocjenu tog vještačenja.

Cijelu izjavu advokata Crnalića možete pogledati u videu ispod.

Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 27. aprila podiglo je optužnicu protiv 10 osoba u predmetu "Dobrovoljačka" - Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hamida Bahte, Hasana Efendića, Fikreta Muslimovića, Jusufa Pušine, Bakira Alispahića, Enesa Bezdroba, Ismeta Dahića i Mahira Žiške.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.