open-navfaktor-logo
search
Humanitarna kriza
Crveni križ BiH nudi privremeno rješenje za spašavanje migranata
Imajući u vidu cjelokupnu situaciju na prostoru Unsko-sanskog kantona i na lokalitetu Lipa Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine sa svojom strukturom, a naročito uz podršku Crvenog križa u Unsko-sanskom kantonu i dalje će nastaviti svoju misiju u pružanju humanitarne pomoći migrantima na području Bosne i Hercegovine, a posebno na području Unsko-sanskog kantona, koji je i najviše pogođen migrantskom krizom.
31.12.2020. u 15:08
get url
text

Crveni križ Unsko-sanskog kantona traži od institucija i vlasti Bosne i Hercegovine, prvenstveno institucija i vlasti USK da osiguraju pročišćavanje puta ka migracionom kampu Lipa, kako bi se omogućio neometan pristup i pružila humanitarna pomoć ranjivim kategorijama migranata.

Struktura Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine, kako dodaju, nastavlja da ulaže napore i resurse u ublažavanju migrantske krize u BiH, prevashodno pružajući pomoć migrantima u pokretu, tj. migrantima van migracionih centara.

Struktura Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine je spremna staviti i materijalno tehička sredstva na raspolaganje kao privremeno rješenje u spašavanju migranata i njihovo zbrinjavanje na lokalitetu Lipa u trajanju od maksimalno 7 dana.

- Ukoliko se odlučimo za taj korak tražimo od organa vlasti BiH i USK da neometano pružimo podršku uz saglasnost institucija vlasti BiH i USK kao privremeno rješenje za spas ljudskih života mobilišući cjelokupnu strukturu Društva Crvenog križa Bosne i Hercegovine kroz postojeće mobilne timove - saopćio je Crveni križ BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.