open-navfaktor-logo
search
Borba protiv virusa
Crveni križ FBiH na raspolaganje građanima stavio mobilne timove i telefon za psihosocijalnu podršku
U jeku borbe protiv širenja korona virusa Crveni križ Federacije Bosne i Hercegovine građanima je na raspolaganje stavio sve reesurse, uključujući mobilne timove na terenu i telefonsku liniju za pružanje stručne psihosocijalne pomoći.
20.03.2020. u 10:09
get url
text

Glasnogovornica Crvenog križa Federacije Bosne i Hercegovine Amina Kurtagić istakla je u intervjuu za AA da Crveni križ kao najveća svjetska humanitarna organizacija radi i na raspolaganje se građanima stavlja tokom cijele godine, a da je taj rad dodatno intenziviran tokom stanja prirodnih nesreća kakav je slučaj i sa širenjem korona virusa.

Ona je kazala da se Crveni križ među prvima stavlja na raspolaganje i da to u skladu sa zakonom, mandatom i misiji koju ima ta organizacija, a na bazi preporuka nadležnih federalni kriznih štabova.

- Naše osoblje, profesionalci i volonteri su se stavili građanima na raspolaganje i većina naših organizacija po općinama i gradovima rade u dvije smjene. Među prvim aktivnostima koje smo poduzeli bilo je otvaranje telefonske linije na kojoj građani mogu dobiti naš tim dežurnih psihologa. Psihosocijalna podrška je jako važna, a posebno u ovakvim situacijama - kazala je Kurtagić.

Linija je uspostavljena od ponedjeljka, a od jučer i nova linija shodno ukazanoj potrebi. Psiholozi su građanima na raspolaganju svaki dan od 10 do 19 sati i to na broju telefona +387 62 040 653.

- U prvom trenutku nismo ni sanjali da će biti ovako pozitivan odziv, ali sretni smo što našim građanima možemo pružiti i ovaj vid podrške i usluge jer se pokazao izuzetno važnim. Moramo govoriti o mentalnom zdravlju i sačuvati ga, pogotovo u kriznim situacijama. Normalno je da ovakve situacije izazivaju jednu dozu zbunjenosti, stresa, straha... -  kazala je Kurtagić.

{$galerijaFotografija}

Ona je kazala da mnogo starijih osoba zovu da pitaju do kada će ova situacija trajati, kada će moći normalno izlaziti iz kuća, kome da vjeruju, koji su mediji koji pružaju najtačnije informacije, a da s druge strane postoje i one vrste poziva kojima se građani zanimaju za ekonomske aspekte krize, da li će ostati bez posla i pokrenutog biznise.

- Crveni križ se stavio i na raspolaganje pomoćnima organima vlasti. Tako imamo neke naše organizacije koje su u fazi podizanja šatora na graničnim prelazima koji će služiti kao izolacijski centri - kazala je Kurtagić.

Volonteri najveća snaga

- U skladnu sa naredbama lokalnih štabova civilne zaštite, naše organizacije su stavile građanima na raspolaganje i mobilne timove za pomoć starijim osobama iznad 65 godina. Stoje im na raspolaganju kada je potrebno otići po lijek u apoteku, možda za odlazak kod ljekara, odlazak u trgovinu po namirnice ili plaćanje računa - kazala je Kurtagić.

Kurtagić je naglasila važnost da se pomaže i na terenu radi sistemski po uzoru na praksu Crvenog križa čiji znak, akreditacija i uniforma ulijevaju povjerenje ljudima.

- Volonteri su naša najveća snaga. U ovom trenutku imamo zavidan broj volonter na raspolaganju i ljudi se konstantno javljaju. Svako ko želi pomoći može se javiti najbližoj organizaciji Crvenog križa u svojoj općini ili gradu i tamo dobiti najbolje informacije na koji način to može učiniti - kazala je Kurtagić.

Zahvalivši se svima koji se u ovim danima stavljaju na raspolaganje drugima, Kurtagić je kazala da su profesionalci i volonteri Crvenog križa na terenu punoljetne osobe ispod 50 godina starosti, bez hroničnih oboljenja i da su potpisali izjavu da nemaju simptome kao što su groznica ili kašalj te da nisu bili van BiH.

Mjere zaštite, odnosno samozaštite članova mobilnih timova su pojačane, a Crveni križ Federacije BiH danas, (petak) isporučuje 11.000 maski svojim organizacijama u kantonima.

Kurtagić je također pozvala građane na racionalnost s obzirom na ograničenost kapaciteta te je dodala da je realno da su prioritet starije osobe sa hroničnim oboljenjima koje žive same.

Pozivajući  na solidarnost, Kurtagić je kazala da se svi građani koji trebaju neki vid pomoći mogu javiti lokalnim organizacijama Crvenog križa u općinama i gradovima i dobiti detaljne informacije.

U kontaktu sa regionalnim društvima, očekuje se pomoć iz Turske

Na upit da li postoji regionalna saradnja humanitarnih organizacija u jeku borbe protiv korona virusa, Kurtagić je kazala da je nacionalno Društvo Crvenog križa BiH u kontaktu sa društvima u susjedstvu i da čak postoji program pod motom “Susjedi pomažu prvi“.

- Za sada uspijevamo ovu situaciju nositi vlastitim resursima i uz pomoć donatora i partnera. Kojim će tempom sve ići ćemo tek vidjeti, ali svakako je saradnja među društvima prisutna - kazala je Kurtagić.

Ona je kazala da se uskoro očekuje dolazak značajne pomoći od prijatelja iz Turske i to u paketima hrane, sredstava za čišćenje i dezinfekciju.

- Koristim priliku da se zahvalim Crvenom polumjesecu Turske, njegovom uredu u BiH na sveobuhvatnoj pomoći koju pružaju socijalno ugroženim građanima, potom migrantima, djeci iz ranjivih kategorija i slično. Mnoge projekte bez njihove pomoći u ranijem periodu ne bi mogli uraditi. Zaista se osjeti njihov boravak u našoj zemlji - kazala je Kurtagić.

Apel građanima da budu odgovorni

Ističući kako Crveni križ radi u korist svojih korisnika tokom cijele godine i da ih i u ovoj situciji ne zaboravljaju, već samo proširuju dijapazon djelovanja, Kurtagić je kazala da u Crvenom križu žele riječima i djelom poručiti građanima da nisu sami.

- Apeliram građanima je da budemo odgovorni u ovoj situaciji. Treba da osjetimo odgovornost prema svojim najbližim i prema javnosti. Treba da budemo svjesni da sve informacije, posebno one na društvenim mrežama nisu tačne, da prate izvore informacija i da momente izolacije iskoriste u pozitivne svrhe za fizičko vježbanje ili druženje sa svojim ukućanima i vraćanje vrijednostima koje smo možda zaboravili - kazala je Kurtagić.

Ona je kazala da su se mnoge firme javile za pomoć i kako ove krize pokazuju koliko je naš narod solidaran i human.

- Svi koji žele dati novčanu donaciju ili u paketima hrane ili higijene se mogu javiti organizacijama. Značajno je da su nam se javile i transportne firme i uz njihovu pomoći ide distribucija pomoći - kazala je Kurtagić.

Crveni križ FBiH, volontewri, 20.03.2020.
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.