open-navfaktor-logo
search
Pomoć
Crveni križ: Stotinu ugroženih porodica u Mostaru dobilo 8.000 KM
Mi smo možda počeli dan bez zagrljaja, ali na neki način želimo da uljepšamo dan našim korisnicima - rekao je Kajtaz
21.01.2020. u 13:09
get url
text

Crveni križ Mostar godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe. Jedan u nizu takvih primjera je i današnja donacija u prostorijama Crvenog križa Mostar gdje je za stotinu socijalno ugroženih porodica podijeljeno 8.000 maraka, koje je Crveni križ osigurao u saradnji s Crvenim križem Švicarske. Također, s obzirom da je Međunarodni dan zagrljaja za najmlađe su osigurali prigodne poklone.

-Mi smo možda počeli dan bez zagrljaja, ali na neki način želimo da uljepšamo dan našim korisnicima. Za sto naših korisnika smo pripremili iznenađenja, poklone u obliku novčanih sredstava koje ćemo prebaciti na njihove žiro račune, a na osnovu spiskova Centra za socijalni rad - kazao je Alen Kajtaz sekretar Crvenog križa Grada Mostara, izrazivši zahvalnost Švicarskom crvenom križu na donaciji. Za porodice koje broje dva člana izdvojeno je 50 maraka, sa tri i četiri člana 100 maraka, a sa pet i šest 150 maraka, dok je za više od šest članova u porodici osigurano po 200 maraka.

-Obaveza korisnika zimskog programa pomoći je da nakon kupovine doznače nam račune, ali samo iz razloga da bismo znali sutra šta je to njima najneophodnije. Na šta da se fokusiramo i na koji način da implementiramo neku vrstu pomoći. Da li kroz aktivnosti nabavke paketa, plaćanjem režija ili kupovinom lijekova, i slično - ističe Kajtaz.

Naglašava kako se nada da će ovaj svijetao primjer pomoći Švicarskog crvenog križa, pokrenuti i druge institucije i organizacije, kako bi se pokazalo građanima koji žive u izuzetno teškoj situaciji, da nisu zaboravljeni.

Aidi Medar i njenoj porodici ova pomoć je od velikog značaja, jer sa troje djece od kojih je jedno bolesno živi u alternativnom centru Bafo, a suprug joj nema stalno zaposlenje.

- Korisnici smo Centra za socijalni rad i Javne kuhinje i stalno tražimo pomoć na sve moguće načine. Sin mi je operisan u Zagrebu i treba u martu na kontrolu. Ovo što smo dobili upotrebit ćemo za karte kako bi u Zagreb otišli odvesti dijete na kontrolu ili za kupovinu pelena - kaže Medar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.