open-navfaktor-logo
search
Spreman i medicinski tim
Crveni križ u BiH pokrenuo humanitarni broj za pomoć stanovništvu Turske i Sirije
Društvo Crvenog krsta/križa BiH pokrenulo je apel za pomoć ugroženom stanovništvu Sirije i Turske usljed razornog zemjotresa koji je pogodio dvije zemlje.
06.02.2023. u 16:10
get url
text
Humanitarni broj
Humanitarni broj

VEZANI TEKST - Apokaliptične scene u turskom Hatayu: Zgrade u potpunosti sravnjene sa zemljom

Kako su saopćili, s tim u vezi aktiviran je humanitarni broj 17023, čijim pozivanjem građani mogu donirati dvije KM, a pokrenut je i namjenski humanitarni račun za prikupljanje druge vrste pomoći, odnosno, novčanih sredstava za pomoć stanovništvu ovih zemalja.

(Sredstva se mogu uplatiti na žiro račun od Društva Crvenog krsta/križa BiH broj 1340011130004680, naziv banke: ASA Banka d.d. Sarajevo, adresa banke: Fra Anđela Zvizdovića 1/A, 71000 Sarajevo, Bosna i Hercegovina.)

- Također, Crveni križ Federacije BiH formirao je i jedinicu za brzi odgovor koja je spremna, posredstvom Drštva Crvenog krts/križa BiH, otputovati u misiju i pružiti podršku timovima Crvenog polumjeseca na terenu. Riječ je o jedinici za naprednu prvu pomoć, psihosocijalnu podršku, procjenu, planiranje i koordinaciju u sastavu od 12 članova, uglavnom medicinskog osoblja različitih specijalnosti - dodaju u saopćenju.

Istakli su da su zajedno sa svojim entitetskim organizacijama, Crvenim križem Federacije BiH i Crvenim krstom Republike Srpske, te Crvenim krstom/križem Brčko distrikta BiH, od početka u komunikaciji sa Predstavništvom Turskog Crvenog polumjeseca u BiH, a potom i uredima u Turskoj i Siriji.

- Kako se ne bi dogodilo da značajne količine humanitarne pomoći, koja nije tražena ostanu neiskorištene u skladištima te zbog otežanog transporta z ove dvije zemlje ističu kako je najbolje prikupljati pomoć u vidu novca, putem humanitarnog broja ili računa, koji će se onda iskoristiti loklano prema potrebama stanovništva koje se ubrzano mijenjaju.

Također, pozivamo i druge nevladine i karitativne organizacije, kompanije i građane BiH da nam se pridruže u ovoj zajedničkoj humanoj akciji - istaknuto je u saopćenju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.