open-navfaktor-logo
search
Turbulentna godina
Čubrilović: Nije stigao zahtjev za sazivanje posebne sjednice NSRS-a, uvažavamo stav predsjednika Srbije
Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović kazao je danas da još nisu dobili zahtjev za sazivanje posebne sjednice skupštine. 
18.01.2022. u 11:31
get url
text

Kako je ranije najavio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik, posebna sjednica bi trebalo da bude u februaru, a u vezi s razmatranjem (ne)učestvovanja srpskih predstavnika u radu državnih institucija. 

- Zahtjeva još nema. Mislim da će doći prvo do redovne sjednice, a sada je redovna pauza. Kada se zahtjev uputi, sazvat ćemo kolegij  - rekao je Čubrilović. 

On je istakao da su raniji skupštinski zaključci da je uvjet za povratak u bh. institucije povlačenje Inzkovog zakona o zabrani negiranja genocida i odluka Ustavnog suda BiH. 

On je komentarišući molbu predsjednika Srbije Akeksandra Vučića da predstavnici RS-a učestvuju u radu bh. institucija, rekao da oni jesu učestvovali u radu "kad god je došlo do ugrožavanja interesa RS-a i njene pozicije".

- Sigurno da se svaki put dobro sagleda i uvažava stav predsjednika Srbije i nema razloga da i ova molba ne bude razmotrena, a odluku će donijeti politički predstavnici RS-a - izjavio je Čubrilović. 

Govoreći o protekloj godini, Čubrilović je kazao da je ona bila "specifična".

- Bila je to specifična radna godina po svemu - kazao je Čubrilović. 

Naveo da se to odnosi na rad u uvjetima korone, te da je urađeno mnogo u zakonodavnom i tematskom dijelu što je bilo uzrokovano stvarima koje su ugrožavale RS unutar BiH i Dejtonski sporazum.

- I danas niko ne govori o uzrocima zašto je to tako bilo nego o posljedicama. Vjerujem da će i ovaj krizni period biti iza nas, iako ulazimo u izbornu godinu koja će sigurno biti turbulentna - rekao je.

Čubrilović je apelovao na sve da smire situaciju.

- Ima načina da se sve ovo prevaziđe i da budemo konstruktivni. Nemojte da parcijalno rješavajući probleme dovodimo ovu zemlju u još težu situaciju, a naše građane na razmišljanje da je bolje napustiti ovu zemlju nego ostati i boriti se - poručio je Čubrilović. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.