open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Ćudić opet nije Bošnjakinja: Bosiću se "nagovorila", Dodiku, Čoviću i Schmidtu ona i NS šute kad ih zovu "bošnjački blok"
Sabina Ćudić, zastupnica u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, više puta se predomišljala u vezi svoje nacionalne pripadnosti i trenutno nije Bošnjakinja. Tako je ustvrdila replicirajući Mladenu Bosiću iz SDS-a na današnjoj sjednici Doma. 
24.05.2023. u 14:18
get url
text

Rapravljalo se o Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o službi u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine pa je Bosić, između ostalog, rekao da se zastupnici Sabina Ćudić i Saša Magazinović javljaju kao žestoki branioci skupštinske većine.

- Ovo je prvi put da ja čujem od predstavnika iz Federacije, od bošnjačkih predstavnika iz Federacije, da njih ne zanimaju stavovi iz RS-a iz Narodne skupštine. Dosad je stalna teza bila da je ovaj dom nadređen i da ima pravo da se miješa u sve dijelove jer je to državni dom. Ali ja nemam ništa protiv ni oko ove vaše teze, nemojte vi diskutovati ni o stavovima iz RS-a, mi ćemo... - govorio je Bosić, na šta mu je Ćudić replicirala: 

VEZANI TEKST - Kožul: Sabina Ćudić je od Bošnjakinje postala ostala; Kojović: To je uradila iz solidarnosti

- Kolega Bosiću, dugo ste u politici, imate izvjesno iskustvo, svojevremeno ste imali i određene progresivne stavove, pa Vas ovog puta molim da ne uprirete prstom i ne govorite "predstavnici bošnjačke većine" jer između ostalog, itekako dobro znate da evo ja lično to nisam, predstavljam Bosnu i Hercegovinu i jednako predstavljam ljude za koje Vi tvrdite da ih zastupate a ja bih to dovela u pitanje, kao i Bošnjake, kako Vi kažete. 

Naša stranka je multietnička stranka na čelu koje su bili predstavnici različitih naroda Bosne i Hercegovine i kada na taj način snishodljivo to tvrdite zasigurno ima neke konotacije koje, nadam se, da barem bi nekadašnja verzija Vas željela da izuzme, izostavi - replicirala je Ćudić. 

Ova visokopozicionirana članica Naše stranke različito se izjašnjavala u različitim izbornim ciklusima, pa je tako bila i Bošnjakinja i pripadnica ostalih. U jednom od ranijih izbornih ciklusa Sabina Ćudić je mijenjala nacionalnu pripadnost radi ulaska u Dom naroda Parlamenta FBiH, ali joj Centralna izborna komisija nije dozvolila da na osnovu promjene nacionalne pripadnosti tamo zasjedne.

VEZANI TEKST - Schmidt frustriran bh. političarima, kako vidi svoje odluke, Dodikovo ignorisanje, šta misli o SDA...

Znimljivo je i to da je Sabina Ćudić burno reagirala na to što je nju i Našu stranku Mladen Bosić svrstao u "predstavnike bošnjačke većine" dok istovremeno Ćudić kao ni stranka kojoj pripada nikada nisu našli za shodno da reagiraju kada ih koalicioni partneri Dragan Čović i Milorad Dodik tako nazivaju, pa ni kada ih nazovaju "muslimanskom reprezentacijom" ili u slučaju Dodika, čak i "invalidnom strukturom". 

U nedavnom intervjuu visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt "Trojku" (SDP, NS i NiP) je nazvao "bošnjački reformski blok". Niko od njih, pa ni Ćudić i Naša stranka, nisu reagirali i kritizirali Schmidta zbog toga. 

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.