open-navfaktor-logo
search
Klub zastupnika SDA
Ćufurović o Vladi USK i razlazu s NES-om: Gubili podršku svojih zastupnika, nisu prihvatali da ojačamo Vladu, varali...
Formiranje nove većine u Skupštini Unsko-sanskog kantona koja je jučer razriješila Vladu Unsko-sanskog kantona na čelu s Mustafom Ružnićem (NES) i imenovanje nove na čelu s Nijazom Hušićem (SDA), izazvalo je reakcije i kritike prvenstveno iz NES-a na račun SDA.
06.12.2023. u 19:29
get url
text
Asmir Ćufurović
Asmir Ćufurović

VEZANI TEKST - Ogrešević nakon što je NES ispao iz vlasti u USK: Aferim, nestade principa, časti...

Novu većinu formirali su SDA, SDP, NiP i Pomak, umjesto dotadašnje koju su činili NES, SDA, DF i Stranka za BiH. 

O tome zašto je Kantonalni odbor SDA USK odlučio praviti novu vlast, šta se sve dešavalo, šta su konkretno imali u prošloj vladi, šta će imati u novoj, odgovorio je Asmir Ćufurović, predsjednik Kluba zastupnika SDA u Skupštini USK.

- Štošta se izdešavalo, ali suština problema je nastala kada je Klub NES-a u određenom momentu pokazivao nejedinstvo. To je kulminirao do te mjere da su u klubu izgubili podršku dva zastupnika. Imali su ih osam. U takvim odnosima Vlada dolazi u problem i nema prohodnosti materijala kako bi trebalo biti. Na taj problem smo ukazivali NES-u, oni su nas uvjeravali da to nije tako, da imaju osam zastupnika, a vidjeli smo da to nije tako. To se potvrdilo i na sjednici Skupštine kada je izglasano nepovjerenje Vladi i kada je glasano za novu – kazao je Ćufurović.

Nova Vlada USK na čelu sa Nijazom Hušićem (SDA)

Nepovjerenje staroj vladi i podršku novoj na sjednici Skupštine jučer su, osim 16 zastupnika nove većine, dali Agan Bunić i Hajrudin Halilović koji su bili u Klubu NES-a.

Ćufurović je dodao da je njihova ideja bila, a kako bi prevazišli problem koji se pojavio unutar NES-a, da naprave rekonstrukciju Vlade, te da ojačaju Vladu i samu poziciju "nas i naših partnera", ali da je NES to odbijao.

- Vlada kao Vlada nije imala problem, odluke su donošene jednoglasno zahvaljujući odnosu SDA koja je htjela pratiti partnera, mada nismo bili zadovoljni svim odlukama. Mi smo u Vladi bili korektna pozicija, ali u Skupštini smo imali situaciju da su zastupnici NES-a, vladajuće stranke u Vladi, napadali Vladu, nas, premijera, i to se odrazilo na funkcioniranje.

Ispostavilo se da ova vlada ne bi imala budućnost. A NES nije htio prihvatiti da ima šest zastupnika, nisu htjeli revidirati Vladu. Mi smo smatrali da bismo mogli podvući crtu, da SDA dobije još neko mjesto u Vladi, parneri su to odbijali – istakao je Ćufurović.

Rekao je da je, dakle, problem bio unutar NES-a i nisu htjeli revidirati Vladu.

- Osvrnuo bih se na izjavu Nermina Ogreševića, predsjednika NES-a. On je rekao da smo mi varali, a mi smo bili varani jer su tvrdili da imaju osam – dodao je Ćufurović.

VEZANI TEKST - Izetbegović pisao SDA-u USK: Prije konačne odluke pokušajte još jednom razgovarati s NES-om

Kazao je da od sadašnjih partnera očekuju da nova vlada osigura bolji život građanima u USK, da se pozabavi gorućim problemom, a to je odlazak ljudi.

- Prošla vlada se nije na suštinski način time bavila. Nismo mogli promijeniti paradigmu funkcionisanja Vlade u kojoj je vladajuća stranka NES bila pet godina. Mi smo imali tri ministra. A bilo je prostora. Vlada u prošlom mandatu 2018-2022. godine nije imala ovaj koalicioni kapacitet od 20 zastupnika koji je imala dojučerašnja, ali se nastavila praksa od ranije koja nije dala odgovore na aktuelne probleme u našem kantonu, prije svega na odlazak ljudi. Mi u skoroj budućnosti tu vidimo ozbiljne probleme – naglasio je Ćufurović.

On je pojasnio i da je sa tih 20 zastupnika "palo" na 18 zbog dva zastupnika NES-a, te su se počeli javljati problemi u Skupštini USK u smislu prohodnosti, odnosno usvajanja materijala.

- Neki zastupnici ne dođu, budu opravdano odsutni, desi se da nema prohodnosti. Nismo bili zadovoljni ni brojem usvojenih normativnih akata u Skupštini, svelo se na usvajanje izvještaja preduzeća, usvajanje programa rada pred kraj godine za tu godinu. To je pokazatelj problema. A NES je konstantno odbijao da ojačamo Vladu s ljudima iz SDA. Tražili smo još dva ministarstva, da se to urgentno završi, nisu prihvatili taj naš zahtjev. Htjeli smo da se ozbiljnijim stvarima bavimo. Sa pet od devet ministara plus premijer mogli smo utjecati na reformske procese. Ali NES to nije prihvatio – rekao je Ćufurović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.