open-navfaktor-logo
search
"Lagumdžija odmetnut, radi mimo Ustava BiH"
Cvijanović i ambasador Srbije pokušavaju spriječiti rezoluciju o Srebrenici u UN-u: To je protiv mira na cijelom Balkanu
Svaka članica UN-a koja bi podržala ovu rezoluciju, napisala je Cvijanović, nagradila bi "odmetnutog bh. ambasadora za kršenje zakona matične zemlje, lažno predstavljanje stavova Bosne i Hercegovine i pomaganje u rušenju njenog ustavnog poretka
AUTOR: Faktor
06.04.2024. u 10:25
get url
text
Željka Cvijanović
Željka Cvijanović
FOTO: PBIH
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prije dva dana da će otputovati u New York gdje će pokušati spriječiti u Ujedinjenim nacijama donošenje rezolucije o genocidu u Srebrenici.
Pokušava to i Željka Cvijanović, članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine. I to preko diplomatskih kanala susjedne Srbije. 
Ambasador Srbije 4. aprila poslao je dopis svim članicama i glavnom sekretaru UN-a koji sadrži i pismo Željke Cvijanović od 3. aprila o mogućoj rezoluciji o Srebrenici.
Cvijanović pismo nije poslala Misiji BiH pri UN-u, nego Misiji Srbije pri ovoj svjetskoj organizaciji, obznanio je Ivica Puljić, dopisnik Al Jaeere Balkan iz Washingtona. 
On je na mreži X objavio i pismo koje je Cvijanović poslala 3. aprila šefu Misije Srbije pri UN-u Nemanji Stefanoviću s traženjem da ga on podijeli misijama i tajništvu svjetske organizacije.
Cvijanović je u potpunosti ignirirala Misiju BiH pri UN-u, ali ju nije oklijevala kritizirati BiH, navodi Puljić. 
Dakle, u UN-u su dobili dva pisma s ciljem da se spriječi donošenje moguće rezolucije o genocidu u Srebrenici, pismo srbijanskog ambasadora Nemanje Stevanovića uz koje je kao popratno dostavljeno i pismo Cvijanović.
Osim što srbijanski ambasador pogrešno konstatuje u pismo da je Srbija garant Dejtonskog mirovnog sporazuma (ona je potpisnica Dejtona), Stevanović navodi i da "najnovija inicijativa samo jedne etničke strane u BiH da zagovara rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o Srebrenici bez saglasnosti i odobrenja zajedničkih vlasti Bosne i Hercegovine je čin koji narušava osnovne odredbe Dejtonskog/Pariškog mirovnog sporazuma od 1995. u Bosni i Hercegovini i Ustav Bosne i Hercegovine". 
Cvijanović je, navodi se u pismu, ovaj dopis uputila preko srbijanskog ambasadora jer "jedna etnička strana drži monopol" nad redovnim diplomatskim kanalima BiH. 
Srbijanski ambasador navodi kako on dostavlja pismo "kako biste spriječili moguće opasne posljedice".
- Usvajanje pomenute rezolucije može izazvati akcije protiv mira, sigurnosti i stabilnosti u BiH, kao i u cijelom Zapadnom Balkanu - navodi on.
U svom pismu Željka Cvijanović optužuje ambasadora BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžiju da je bez ovlaštenja i kršeći ustavni okvir Bosne i Hercegovine jednostrano pokrenuo pitanje usvajanja ove rezolucije u UN-u.
Vanjska politika je u nadležnosti tročlanog Predsjedništva BiH a Lagumdžija je bez dozvole Predsjedništva nastavio zalagati se za usvajanje rezolucije, navodi Cvijanović. 
Uvajanje rezolucije "potkopalo bi poslijeratni proces ozdravljenja Bosne i Hercegovine i izazvalo unutrašnje nemire narušivši međuetničko povjerenje koje je od vitalnog značaja za njenu budućnost", navodi Cvijanović. Ona optužuje Lagumdžiju da zalaganjem za usvajanje ove rezolucije "rizikuje ponovno rasplamsavanje tenzija i potkopava napredak ostvaren ka miru i stabilnosti u regionu".
Svaka članica UN-a koja bi podržala ovu rezoluciju, napisala je Cvijanović, nagradila bi "odmetnutog bh. ambasadora za kršenje zakona matične zemlje, lažno predstavljanje stavova Bosne i Hercegovine i pomaganje u rušenju njenog ustavnog poretka".
- To bi predstavljalo opasan presedan koji podriva vladavinu prava i principe diplomatskog integriteta - napisala je Cvijanović.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.