open-navfaktor-logo
search
Odgovorila Helezu
Cvijanović: More terorističkih napada u svijetu se povezuje sa BiH, a nama govore da "Rusi trčkaraju oko Rogatice"
Što se tiče Republike Srpske i našeg predsjednika Milorada Dodika i bilo koga u Vladi RS, kao i Narodnoj skupštini RS, dakle bilo koga ko odlučuje, ne postoji niko ko želi bilo kakve sukobe, ko svojim aktivnostima nešto ugrožava, ali takve ideje postoje kod naših "diplomata", čak i naših partnera koji se nalaze u Federaciji BiH, kazala je Željka Cvijanović, član Predsjedništva Bosne i Hercegovine.
16.12.2023. u 08:08
get url
text

Cvijanović je u razgovoru za RTRS komenatarisala navode ministra odbrane BiH Zukana Heleza o postojanju paramilitarnih kampova u entitetu RS.

- Svi oni uglavnom prešute potencijalne prijetnje i probleme koje su upućene nama iz Federacije BiH. Čak i o nekim stvarima nam ne daju da razgovaramo, da nađemo rješenja. Zato jesu u stanju da izmišljaju svakave priče, kao što je već jedna, koju je ministar odbrane BiH Zukan Helez, prije nekoliko dana iznio priču o vojnim kampovima - navela je Cvijanović.

Kako je kazala Cvijanović, "problem je kada poslanici iz RS na nivou BiH u svom obraćanju Evropskom parlamentu ukazuju na činjenice kao što je ta da je BiH tokom rata imala opasne veze koje su dovele strane, razne ratnike koji su na ovom prostoru činili razna nedjela, da bi kasnije bili prepoznati u brojnim "terorističkim organizacijama" širom svijeta".

- O tome se ne govori. Kada se to pomene, svi se aktiviraju na takve izjave. Neki dan smo čuli ratnohušačke priče, koje opet nisu osuđene od strane Američke ambasade. Ako hoćete da budete realni, trebate reći da je ova zemlja imala problem, te da se vidi da li je isti riješen. More terorističkih napada smo imali devedestih godina u svijetu, koji se povezuju sa BiH. To su bili ljudi koji su imali pasoše BiH, koji su rušili američke ambasade. Razumijem da ne žele da takve stvari postanu političke teme, to je način na koji Amerika riješava probleme. Vi hoćete da nam zabranite da postavljamo pitanja, te izmišljate priče kako "Rusi trčkaraju oko Rogatice po kampovima" - rekla je Cvijanović.

Dodala je "da još uvijek postoji dosta problema na kojima mora da se radi".

- Ako ste ozbiljni, morate da vidite svaku prijetnju, a ne da imate funkcioncere u BiH koji vam se podsmijavaju. Ima stvari kojima se treba posvetiti, u skladu sa svojom funkcijom i ne da nam "zatvarate usta", a istovremeno pričate bajke, koje nisu u službi zaštite BiH. Ovo je stanje u kojem je veoma teško funkcionisati, ali trenutno je tako kako je - kazala je Cvijanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.