open-navfaktor-logo
search
Reakcija
Cvijanović o inicijativi Komšića i Bećirovića: Državna imovina pripada entitetima
Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović izjavila je da imovina pripada entitetima i da je osuđena na propast inicijativa njenih kolega iz Predsjedništva BiH Željka Komšića i Denisa Bećirovića koji su u proceduru Predsjedništvu uputili Prijedlog državnog zakona o imovini.
03.10.2023. u 21:06
get url
text

Navela je i kako je riječ o "jeftinom populizmu" jer u tome, kako tvrdi, nema ustavnog utemeljena.

- Svima u BiH je jasno, uključujući i predlagače, da je ova inicijativa osuđena na propast. Baš kao i svaka druga koja se temelji na preglasavanju u okviru Predsjedništva. Njen jedini domet može biti još veći nered i dalje komplikovanje ionako složene političke situacije u BiH - naglasila je Cvijanović za Srnu.

VEZANI TEKST - Bećirović i Komšić uputili u proceduru državni zakon o imovini

Prema njenim riječima, imovina pripada entitetima i "nijedno slovo, a kamoli član Ustava i Dejtonskog sporazuma ne predviđa suprotno - da ona pripada BiH".

Bećirović je povodom upućivanja u proceduru državnog zakona o imovini, između ostalog, istakao da Bosna i Hercegovina kao i sve druge članice Ujedinjenih nacija mora imati sve prerogative nezavisne i suverene države uključujući i državnu imovinu. Istaknuo je da je državna imovina fundamentalni element da državna vlast bude suštinski, a ne formalno suverena vlast. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.