open-navfaktor-logo
search
Uputila pismo
Cvijanović od generalnog sekretara UN-a zatražila da dostavi odluku o imenovanju Schmidta
Predsjedavajuća Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović zatražila je od generalnog sekretara UN-a Antoniju Guterresu da se iz UN-a dostave relevantni dokumenti od značaja za Bosnu i Hercegovinu, odnosno odluku Vijeća sigurnosti UN-a o imenovanju njemačkog diplomate Christiana Schmdita na mjesto visokog predstavnika u BiH u skladu sa Aneksom 10 Općeg okvirnog sporazuma za mir- Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.
12.07.2023. u 11:33
get url
text

- Nakon detaljnog pretraživanja dokumenata Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija dostupnih u njegovoj online bazi podataka, uspjeli smo da dođemo samo do jednog dokumenta koji se odnosi na Schmidtovo imenovanje. Riječ je o zapisniku sa sastanka Vijeća sigurnosti UN-a 8823, održanog u četvrtak, 22. jula 2021. godine u 15.00 sati iz kojeg se vidi da jedini nacrt rezolucije podnesen na glasanje /broj S/2021/667/ nije usvojen, pošto je rezultat glasanja bio dva glasa za i 13 uzdržanih.

Bila bih Vam zahvalna ako biste Kancelariji za pravne poslove naložili da meni, našim institucijama i građanima dostavi zvaničnu odluku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, ako takva postoji, kojom se dokazuje da je Christian Schmidt zaista imenovan na mjesto visokog predstavnika u skladu sa relevantnim rezolucijama Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija i članom I/2 Aneksa 10. Dejtonskog sporazuma, kao i sve druge relevantne dokumente u vezi sa takvim imenovanjem - navela je Cvijanović u pismu upućenom Guterresu. 

Istakla je da je za BiH to najbolji način da se prevaziđu otvorena pitanja i dileme oko visokog predstavnika.
 
- Uvjerena sam da je to najbolji način da se razriješe sve dileme oko funkcije Christiana Schmidta i njegove uloge u BiH, te da se konačno posvetimo rješavanju svih otvorenih pitanja kroz dijalog izabranih predstavnika naroda, bez otežavajućih vanjskih utjecaja - naglasila je on. 

 

 
 
 
 
 
Pogledajte ovu objavu na Instagramu.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Objavu dijeli Жељка Цвијановић (@zeljka.cvijanovic)

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.