open-navfaktor-logo
search
Podrška Ukrajini u UN-u
Cvijanović: To što je Lagumdžija potpisao nečije saopćenje, ne znači da je iza toga BiH
Željka Cvijanović, članica Predsjedništva BiH, izjavila je da "to što je ambasador BiH u UN-u Zlatko Lagumdžija u lično ime potpisao nečije saopćenje, ne znači da iza toga stoji BiH, niti njena vlada koje inače nema".
22.01.2024. u 20:51
get url
text

VEZANI TEKST - Bosna i Hercegovina podržala Ukrajinu u UN-u, Srbija jedina iz regiona to odbila

Na pitanje Srne da prokomentariše to što je BiH među 47 zemalja svijeta čije su vlade potpisale zajedničko saopćenje kojim pozivaju Rusiju da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine, Cvijanović je kazala da je, da bi nešto bilo stav BiH, potrebno da bude usaglašeno u Predsjedništvu koje je jedino nadležno za kreiranje vanjske politike.

- U ovom slučaju nije traženo mišljenje Predsjedništva, što znači da je ambasador pri UN-u, sam ili u dogovoru sa ministrom vanjskih poslova, opet zaobišao proceduru i posegao za samovoljom koja izlazi izvan okvira ustavnog i institucionalnog djelovanja - rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da to znači da "ovdje vjerovatno ima posla i za tužilaštvo, jer ambasador nije mogao nešto potpisati u "ime Vlade BiH", prvo jer BiH nema vladu, a kao drugo zato što je za vanjsku politiku zaduženo Predsjedništvo BiH, a ne ambasadori koji su dužni da je provode".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.