open-navfaktor-logo
search
Uputila zahtjev
Cvijanović traži od Konakovića da hitno dostavi informacije o glasanju Lagumdžije u UN-u
Kabinet članice Predsjedništva BiH Željke Cvijanović zatražio je od ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Elmedina Konakovića da hitno i bez odlaganja u što kraćem roku dostavi informacije o okolnostima koje su prethodile postupku ambasadora Stalne misije BiH pri UN-u Zlatka Lagumdžije, koji je u Vijeću sigurnosti UN-a potpisao predloženi dokument kojim se Rusija poziva da prekine agresorski rat i povuče svoje trupe iz Ukrajine.
23.01.2024. u 22:32
get url
text

U zahtjevu se od Konakovića traži i informacija da li je Lagumdžija, uprkos izostanku saglasnosti Predsjedništva BiH, za svoj postupak imao njegovu ili instrukciju Ministarstva spoljnih poslova.

U zahtjevu se navodi da je Lagumdžija potpisao zajedničku izjavu bez ovlaštenja i saglasnosti članova Predsjedništva BiH kao nadležnog organa za vođenje vanjske politike.

Podsjeća se da je u Ustavu BiH propisano da je Predsjedništvo BiH vrhovni organ u domenu vanjske politike koji konsenzusom i saglasnošću članova donosi odluke o svim pitanjima vanjske politike.

Dalje se navodi da je Poslovnikom o radu Predsjedništva BiH decidno određeno da je Predsjedništvo nadležan organ za vođenje vanjske politike i da u obavljanju aktivnosti iz dijapazona svojih nadležnosti zajednički usaglašenim stavovima tri člana donosi odluke iz domena vanjske politike.

- Iz navedenog jasno proizlazi da Predsjedništvo BiH kao nadležni organ za vanjsku politiku, preko drugih organa, u prvom redu Ministarstva vanjskih poslova BiH, predstavnika diplomatsko-konzularne mreže, ambasada i njihovih predstavnika, ambasadora, prezentuje svoje zvanične stavove o međunarodnim pitanjima, te da oni uvijek i iskljčivo moraju izražavati konsenzus i usaglašenost članova Predsjedništva o važnim pitanjima, a ne samovoljna mišljenja - navodi se u zahtjevu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.