open-navfaktor-logo
search
Tuzla danas
Cvijeće i molitva za žrtve s Kapije: Zahtijevamo od vlasti Srbije da predaju Novaka Đukića
Članovi porodica ubijenih, politički predstavnici od lokalnog do državnog nivoa, brojna udruženja i građani, polaganjem cvijeća i molitvom odali su danas počast žrtvama masakra na tuzlanskoj Kapiji.
25.05.2021. u 14:18
get url
text
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa suprugom
Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović sa suprugom

Prije tačno 26 godina, agresorska granata ispaljena s Ozrena, ugasila je 71 život, a više od 150 ljudi je ranjeno.

VEZANI TEKST-Članovi porodica sjećaju se žrtava s Kapije: Poželjela sam da legnem pored moje Edise i da je zagrlim...

Za zločin na Kapiji pred Sudom BiH nekadašnji komandant Taktičke grupe Ozren Vojske Republike Srpske Novak Đukić, osuđen je na 20 godina zatvora jer je naredio da se topovskim projektilima gađaju civilni ciljevi u Tuzli. Đukić je prije odlaska na izvršenje kazne pobjegao u Srbiju, gdje i danas slobodno živi, jer ima srbijansko državljanstvo.

- Mi našom spomeničkom kulturom, knjigama i komemorativnim obilježevanjem poručujemo da zaboraviti nećemo. Mladost Tuzle je bila žrtva najtežeg mogućeg zločina prije 26 godina. Ratni zločinac Novak Đukić je pravosnažno osuđen i sada ga Srbija drži na slobodi. Zahtijevamo od vlasti Srbije da predaju ratnog zločinca Bosni i Hercegovini da bi odslužio kaznu - rekao je danas gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović.

Sramota je ovo što se dešava, istakao je gradonačelnik Tuzle.

- Ako ga ne predaju znači da negiraju zločin, a negiranje zločina je prijetnja novim zločinima. Mi se nadamo da na Balkanu može biti mira i pomirenja, ali neka svi ratni zločinci završe u zatvoru. Mi pamtimo i opominjemo. Svi naši odnosi nisu iskreni dok se ratni zločinac ne izruči BiH - rekao je Imamović.

Na Slanoj Banji u Tuzli, odnosno na Aleji mladosti gdje počiva 51 žrtva s Kapije, jutros su počast ubijenima odali članovi porodica, ranjenici s Kapije, predstavnici Grada Tuzle i drugih nivoa vlasti i brojne druge delegacije.

{$galerijaFotografija}

 

kapija (5).jpg
1 od 6
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.