open-navfaktor-logo
search
Predsjednik HDZ 1990.
Cvitanović: Branimir Glavaš nije problem Dodika i Nešića, ali jesu ratni zločin u Briševu, pokolji u...
Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ 1990, komentirao je izjavu predsjednika bh. entiteta Republika Srpska, Milorada Dodika, da će dati da se uhapsi osuđenog ratnog zločinca Branimir Glavaš i izruči Republici Hrvatskoj, pozivajući ministra za sigurnost BiH, Nenada Nešića, da poduzme korake u tom smislu.
18.11.2023. u 09:36
get url
text

Cvitanović u izjavi za portal Scena.ba, kazao je da ne bi želio biti neugodan, ali da je svjestan činjenice s kojom vrstom optužbe se nosi Branimir Glavaš. 

- Svi se mi sjećamo situacije u Osijeku za vrijeme Domovinskog rata kao i uloge Branimira Glavaša u organizaciji obrane i odgovora na srpsku agresiju. Glavaš je igrao ključnu ulogu u tim vremenima, a više od 1000 hrvatskih branitelja položilo je život u odbrani Osijeka. Ne bih želio relativizirati eventualni zločin za koji je Glavaš optužen ali je paradoksalno da je Glavaš osuđen, a niti jedan srpski zločin na tom području nije procesuiran - kazao je Cvitanović te dodao:

- Dakle, mogu razumjeti Dodikovu reakciju ali s obzirom na navedeno smatram kako Dodik nije pozvan o tom pitanju govoriti na ovaj način. Kroz sve ove godine pokazao je kako nema nimalo sućuti prema prema hrvatskim ili bošnjačkim žrtvama i stradanju. Srbe optužene za ratni zločin i osuđene za genocid naziva herojima. Znamo kako su Hrvati iz Posavine proživjeli stravična stradanja, tek pet posto prijeratnog hrvatskog stanovništva vratilo se na područje današnje RS-e. Zločini nad Hrvatima kao u Briševu nisu procesuirani. Hrvatska imovina u RS-u nije obnovljena. Ne primijetim tu vrstu posvećenosti vlasti u RS-u pa samim time ne smatram kako Dodik ima moralno pravo dijeliti lekcije bilo kome i pritom još i prijetiti nekakvim akcijama, pa tako ni Glavašu - naveo je Cvitanović.

Kazao je kako je Branimir Glavaš državljanin BiH, a pitanje eventualne ekstradicije je nešto što se treba rješavati na nivou dvije države i resornih ministarstava, te da institucije RS-a nemaju šta tu tražiti.

- Ne vidim niti jednog razloga da se Dodik uzbuđuje oko tih stvari. Kao što rekoh imaju i on i institucije RS-a što da rade ukoliko žele. Međutim, poznajući način na koji Dodik radi, izjave oko Branimira Glavaša kao i napad na novinarku Mitrović mi više djeluje kao bacanje prašine u oči domaćoj i međunarodnoj javnosti kao i na skretanje pažnje s mnogo važnijih tema. Branimir Glavaš ne treba biti problem Milorada Dodika i Nenada Nešića, ali ratni zločin u Briševu, pokolj u Matićima, Doboju, Kotor Varoši… jeste problem vlasti u RS-u i neka se bave time - kazao je Cvitanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.