open-navfaktor-logo
search
Nakon vanredne sjednice
Cvitanović: HDZ 1990 neće biti dio nikakve nove platforme ili alijanse
Centrala HDZ-a 1990 na vanrednoj sjednici u srijedu navečer razmatrala je aktuelnu političku situaciju i proces formiranja izvršne vlasti na federalnom nivou.
27.04.2023. u 09:25
get url
text

VEZANI TEKST - Hoće li HDZ 1990 krenuti za Čovićem

Predsjednik te stranke Ilija Cvitanović u izjavi za Fenu istakao je da je stav HDZ-a 1990 nepromijenjen.

- Kolegij HDZ 1990 potvrdio je našu poziciju koju smo toliko puta u javnosti eksploatirali. Možemo biti dio rješenja u okviru hrvatskog nacionalnog legitimiteta. To znači da HDZ 1990 mora biti pozicioniran u skladu s izbornim rezultatom na svim nivoima u Bosni i Hercegovini, moramo dati doprinos završetku tog programa koji su partneri dogovorili da bismo utjecali na aktivnosti koje će raditi te vlade, ako su naše ruke potrebne za tu vladu.

Cvitanović je poručio kako HDZ 1990 neće učestvovati ni u kakvoj novoj platformi ili alijansi o čemu spekuliraju pojedini mediji.

Kada su u pitanju moguća rješenja blokade imenovanja Vlade FBiH, dodao je kako HDZ 1990 ne zagovara intervenciju visokog predstavnika.

- Ja već godinu dana ponavljam da nam ne treba nikakvo novo nametanje od visokog predstavnika. Rješenje već postoji, samo ga treba iscrpiti i konzumirati. Što će uraditi visoki predstavnik, ne zna niko. Sinoć smo nešto očekivali, vidjet ćemo šta će biti danas. Ako će već nešto nametati, mislim da nema nikakvog razloga da to bude trajno rješenje - zaključio je Cvitanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.