open-navfaktor-logo
search
Destabiliziranje države
Cvitanović o odlukama NSRS-a: Tužilaštvo BiH i Schmidt će morati reagirati
Povodom najnovije odluke Narodne Skupštine Republike Srpske kojom je usvojila Zakon o neprimjenjivanju odluka Ustavnog suda Bosne i Hercegovine na teritoriji tog entiteta, te na taj način ponovno otvorila političku, pa i ustavnopravnu krizu u ionako kompliciranim odnosima u BiH, saopćenjem za javnost oglasio se i predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović.
28.06.2023. u 13:30
get url
text

VEZANI TEKST - NSRS usvojila Dodikov zakon: Odluke Ustavnog suda BiH neće se primjenjivati u RS-u

- Odluka Narodne Skupštine RS-a prema mišljenju ustavno-pravnih stručnjaka koji razumiju ustavno-pravnu materiju ali i drugih koji mogu nešto reći o karakteru propisa koji je usvojen ističu kako je ovaj zakon sporan po mnogim osnovama. Odluke entitetskih parlamenata ne mogu imati suspenzivne posljedice prema odlukama državnih tijela vlasti pa tako i prema Odlukama Ustavnog Suda BiH.

Razumije se kako nije u pitanju problem pravnog karaktera nego potreba da se na ovaj način šalju snažne političke poruke vladajuće koalicije u RS-u. Ustavni sud BiH je Dejtonska kategorija, on je kao institucija naveden i razrađen u Ustavu BiH i kao takvog prihvatila ga je i srpska strana u toku mirovnih razgovora.

Poznato je kako političko vodstvo u RS-u svoja politička nastojanja pa i zahtjeve uvijek oslanjaju na tezi o primjeni izvornog Dejtona kao političko-pravne osnove uređenja BiH. U tom pogledu Ustavni sud BiH kao takav ne može biti izvornija Dejtonska institucija. Dejton je međunarodni sporazum, ugovor o kojemu su se sve strane usuglasile i kao takav ne može biti švedski sto, pa da se uzme samo ono što mi se sviđa. Zbog toga smatram da su nastojanja NSRS-a kroz ovaj Zakon izraz jednostrane volje i čin grubog nasrtaja na institucije BiH, što nije dobro.

Mogu razumjeti želje pa i nastojanja da se o određenim pitanjima nađu rješenja ali ona moraju biti rezultat konsenzusa a ne političkog ili pravnog nasilja. Zbog toga apeliram da se svi vratimo u okvire normalnog i civiliziranog političkog dijaloga, da o problemima razgovaramo i da tražimo rješenja. Institucije BiH su mjesto gdje se o tome treba razgovarati i dogovarati. Sve drugo će biti "ćorsokak politika" koja neće donijeti ništa dobro ni državi ni narodima koji u njoj žive.

VEZANI TEKST - Dodik vrijeđa i prijeti: Sudija "šiptar" nam neće govoriti šta je pravo, zabranit ćemo rad SIPA-e, Tužilaštva BiH i Suda u RS-u

Sva tri konstitutivna naroda imaju pravo i obvezu učešća u institucijama ove zemlje i to im pravo nitko ne može i ne smije uskratiti. Jedino politika uvažavanja i dogovora može biti benefitna za sva tri konstitutivna naroda i ostale građane BiH. Proizvoditi permanentne političke krize ovaj put i nasrtajem na ustavno-pravni poredak BiH i to na izvorni Dejton na koji se pozivaju nije put ka traženju rješenja nego je usmjereno na destabiliziranje države.

Ukoliko se cijela situacija ne vrati u institucionalne okvire gdje će vladati princip političkog dijaloga kao osnove za donošenje političkih odluka i zakonodavnu djelatnost entitetskih parlamenata institucije Tužilaštva BiH ali i Ured Visokog predstavnika za BiH će morati reagirati - naveo je Cvitanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.