open-navfaktor-logo
search
Šta se dešava
Cvitanović priznaje da su dva HDZ-a u tihom sukobu, za Raguža je HNS organizacija u službi Čovića
Na posljednjoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora (HNS), održanoj ove sedmice, nisu prisustvovali predstavnici Hrvatske demokratske zajednice 1990, potvrdio je za Faktor predsjednik ove političke stranke Ilija Cvitanović.
26.01.2024. u 21:29
get url
text

VEZANI TEKST - Raguž o Čovićevom "svehrvatskom jedinstvu" u BiH: Nema tu zajedništva, osim ako si pod kapom dragog tate

Podsjetimo, HDZ 1990 je parlamentarna stranka na državnom i federalnom nivou koja u posljednje vrijeme pokazuje jasna neslaganja sa HDZ-om Dragana Čovića.

- Bez obzira na činjenicu da nismo prisustvovali sjednici u Mostaru, mi smo i dalje dio HNS-a. Treba nam je jedno ovakvo političko tijelo koje okuplja Hrvate. Istina, imamo unutrašnjih nesuglasica sa HDZ-om. Nadam se da ćemo to riješiti, to je sve što u ovom trenutku mogu reći - kazao je Cvitanović.

Tokom prošlog ljeta i jeseni, kada se vodila trakavica ko će se sve naći u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona, Cvitanović je tada u izjavi za Faktor kazao da će se u HNK "teško doći do rješenja bez HDZ 1990". Na kraju je HDZ 1990 ipak ostao kratkih rukava, Vladu su formirali HDZ, Stranka demokratske akcije i Socijaldemokratska partija.

- Ukoliko se to ipak desi, znat ćemo odgovoriti. To će, nema sumnje, poremetiti političke odnose - upozorio je tom prilikom Cvitanović.

Inače, pored HDZ-a 1990 na posljednjoj sjednici HNS-a, kako su informisali mostarski mediji, nije bilo ni predstavnika Hrvatskog narodnog pomaka, a ni predsjednik Hrvatske seljačke stranke Marija Karamatića.

Još odranije sastancima u HNS-u ne prisuustvuje Hrvatska republikanska stranka. Kako onda Čović može govoriti o hrvatskom jedinstvu, HNS-u kao krovnoj organizaciji ovog naroda, kada je to sve više samo još jedan organ HDZ-a.

VEZANI TEKST - Problem za "Trojku" i Čovića: Cvitanović i HDZ 1990 nezadovoljni, prijete izlaskom iz federalne vlasti

- HRS odavno već ne dolazi na HNS. HRS još od juna 2019. nije dio HNS-a te ne učestujemo u radu te institucije, samim time od tada ne dobivamo pozive na sjednice niti učestvujemo u donošenju bilo kakvih odluka.

U junu 2021. pokušali smo se vratiti u tu instituciju, pokušavajući utjecati na izmjene i dopune statusnih dokumenata HNS-a, što nam je na krajnje nedemokratski način uskraćeno, što je javnost mogla vidjeti na zasjedanju održanom u dvorani Bijeli Brijeg, tako da smo tada definitivno napustili tu instituciju. 

HNS je odavno postao karikatura samoga sebe, odnosno privatno-stranačka organizacija u stopostotnoj službi Dragana Čovića. HRS gaji politiku slobode i politiku po mjeri čovjeka, a ne po mjeri partije i dragog vođe - kazao je predsjednik HRS-a Slaven Raguž, prenosi hercegovina.info.  

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.