open-navfaktor-logo
search
Stranački šef ministra
Cvitanović: Rimac nije htio učestvovati u nelegalnoj smjeni Sebije Izetbegović, tri kandidata prijavila Gavrankapetanovića...
Lider HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović je kazao da stoji iza federalnog ministra zdravstva Nediljka Rimca te kako je on "pošteniji i časniji čovjek od svih tih koji najavljuju krivične prijave protiv njega i napadaju ga".
29.02.2024. u 09:50
get url
text

VEZANI TEKST - Po tumačenju ministra Rimca v. d. direktora Alen Pilav ne zadovoljava uvjete da bude na čelu KCUS-a

- Ako Upravni odbor KCUS-a poništi konkurs i Ismet Gavrankapetanović ispuni sve uvjete isti dan će mu Rimac sa veseljem potpisati saglasnost - kazao je na N1 predsjednik HDZ-a 1990 i delegat u Domu naroda Parlamenta Bosne i Hercegovine Ilija Cvitanović.

Cvitanović je otkrio kako su tri kandidata na konkursu za generalnog menadžera KCUS-a poslali prijave u Ministarstvo zdravstva FBiH u kojima su "taksativno pobrojani uvjeti koje Gavrankapetanovića ne ispunjava", a da bi "nereakcija ministra Rimca tada značila svjesno vršenje krivičnog djela i kršenje procedure".

Lider HDZ-a 1990 je kazao da stoji iza Rimca i da je federalni ministar zdravstva "pošteniji i časniji čovjek od svih tih koji najavljuju krivične prijave protiv njega i napadaju ga".

Elmedin Konaković, predsjednik NiP-a, najavio je krivičnu prijavu protiv Rimca. Evo kako je Cvitanović to komentirao.

- Siguran sam da je Rimac pošteniji i časniji čovjek od svih tih koji najavljuju krivične prijave protiv njega i napadaju ga. Jako je bitno da KCUS funkcioniše i da se poštuju procedure. Želim reći da oni koji javno podržavaju profesora Gavrankapetanovića to ne rade zbog njega, nego zbog sebe. To je obični populizam da bi ubrali političke poene. Lično znam gospodina Gavrankapetanovića i smatram da je vrhunski stručnjak i dobar čovjek, ali nažalost, po tumačenju vrhunskih pravnika u Ministarstvu zdravstva, nije ispunio formalne uvjete za saglasnost. Znajte da je i Rimac vrsni stručnjak i vrlo ugledna osoba. On je ratni hirurg koji je stao u odbranu države. Bit će krivičnih prijava i od nas.

VEZANI TEKST - Evo šta je Rimac naveo u obrazloženju zašto Gavrankapetanović ne može biti direktor KCUS-a

Cvitanović je neobično dobro upućen u cijeli slučaj i razloge zašto Rimac nije dao saglasnost Gavrankapetanoviću.

- Budući da nismo ranije reagovali, zatražio sam obrazloženje zašto nije dobio saglasnost. Dakle, u konkursu koji je raspisao Upravni odbor KCUS-a traži se diploma o završenom menadžmentu u zdravstvu, Gavrankapetanović je dostavio uvjerenje koje je ograničenog vremena trajanja, koje traje do izdavanja diplome. Na upit Ekonomskom fakultetu kazali su da je diploma izdana prije tri godine. Komisija za provođenje konkursa je na toj stavci trebala zaustaviti proces i izvršiti ispitivanje.

Mi smo imali prethodnu direktoricu KCUS-a (Sebija Izetbegović) koja je smijenjena jer nije ispunjavala uvjete. Drugi uvjet je bio da se dostavi da je profesor redovni, docent na Medicinskom fakultetu, a u papirima toga nema, ima sa Stomatološkog fakulteta. Traženo je da se ima certifikat koji izdaje stručna komisija Ministarstva zdravstva FBiH koji je u razini zvanja postdiplomca – nema toga certifikata.

Vjerujte da bi ministar Rimac bio najsretniji da da saglasnost Gavrankapetanoviću da su zadovoljeni formalni uvjeti, ko želi prolaziti ovakve političke pritiske? Bitno je naglasiti i da su tri kandidata poslali prijave u Ministarstvo u kojima su taksativno pobrojani uvjeti koje Gavrankapetanović ne ispunjava, a nereakcija ministra Rimca bi tada značila svjesno vršenje krivičnog djela i kršenje procedure. Ministar Rimac je reagovao po zakonu, časno i ljudski.

Drugi kandidati na konkursu, precizira Cvitanović, poslali su prijavu Rimcu sa upozorenjem da ako ne bude poštovao zakon i ne utvrdi njihove navode, da će biti krivično odgovoran. Jedna od tih prijava je bila na 15 strana.

Na pitanje postoji li mogućnost da dr. Alen Pilav prezme poziciju generalnog direktora KCUS-a, Cvitanović odgovara:

- Mislim da je Pilav drugi na listi kandidata i ako Upravni odbor ne poništi konkurs…

VEZANI TEKST - Kantonalni sud u Sarajevu naložio Vladi FBiH da vrati stari Nadzorni odbor KCUS-a

Zašto Rimac nije pokazao tu revnost u slučaju Sebije Izetbegović, nego je dopustio da premijer donosi odluku umjesto njega, bilo je pitanje za Cvitanovića.

- Apsolutno je pokazao. Zato danas imamo situaciju da je sud rekao da je Nadzorni odbor KCUS-a nelegalan i poništio je odluku.

Ministar Rimac je tražio još 10 dana da se zakonski uvjeti kreiraju i da se ne ostavi prostor Sebiji Izetbegović da može na ovaj način tužbom srušiti Nadzorni i Upravni odbor. On je tražio kako će zakonski smijeniti gospođu Izetbegović i trebalo je još samo sedam dana da se završi proces i izbjegnu tužbe.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.