open-navfaktor-logo
search
Lider HDZ-a 1990
Cvitanović se obrušio na Komšića: ARBiH je vojska jednog naroda, a HVO legalna i legitimna; BiH nije moguća kao država...
Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990, komentirao je govor predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Željka Komšića na svečanosti obilježavanja Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine, odnosno dio, kako je saopćio Cvitanović, u kojem je Komšić Armiju Republike Bosne i Hercegovine nazvao jedinom legalnom i legitimnom vojskom u BiH koja je svojim djelovanjem primorala SRJ i RH da potpišu međunarodne sporazume o miru te da se obavežu da neće imati teritorijalne pretenzije prema BiH.
03.03.2024. u 15:24
get url
text

VEZANI TEKST - Na današnji dan sud u Hagu jasno je presudio: Herceg-Bosna je bila UZP, Hrvatska počinila agresiju na BiH

Uz poznatu HDZ-HNS-ovu matricu da je Komšić "drugi bošnjački član Predsjedništva", u svom saopćenju Cvitanović se obrušio na predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, te je između ostalog naveo da je "ARBiH vojska jednog naroda u BiH, a da je HVO legalna i legitimna vojska".

- Izjave Željka Komšića možda su najbolji primjer zašto Komšić nije niti može ikad bit legitimni predstavnik Hrvata u BiH. Na ovaj način Komšić pokazuje da uopće ne razumije prirodu odnosa u BiH i da ovoj državi uopće ne želi dobro. Armija RBiH je vojska jednog naroda i to Komšić jako dobro zna. Ja vjerujem da je njemu kao zlatnom ljiljanu vojska bošnjačkog naroda najpriraslija srcu jer je bio njezin dio, ali ne i narodu u čije ime prima plaću u Predsjedništvu.

Narod koji predstavlja ubijan je od te vojske, iza koje su ostale stotine stratišta hrvatskog naroda koji nikada nisu procesuirani. Hrvatsko vijeće odbrane je legalna i legitimna vojna formacija hrvatskog naroda u BiH, u konačnici to je i zakonima države BiH potvrđeno. Ne znam o kakvim vojnim djelovanjima ARBiH Komšić govori, naročito ne razumijem kakvim vojnim uspjesima je primorana hrvatska strana u ratu da potpiše mir i priznaju BiH.

Bez Splitskog sporazuma o zajedničkom vojnom djelovanju i združenih snaga HVO-a i ARBiH rat u BiH dobio bi drugu dimenziju jer napredovanja srpskih snaga naročito na prostorima sjeverozapadne BiH bila su nezaustavljiva. Svjestan sam da bi Komšić kao drugi bošnjački član predsjedništva želio vojne uspjehe ARBiH maštovito prikazati, ali povijest je nešto sasvim drugo.

Bosna i Hercegovina nije ono što bi Komšić želio da ona jeste. Komšić, naravno, ima pravo na svoju interpretaciju povijesnih zbivanja u BiH, ali onda laže sebe i sve one koje predstavlja. Ovakvim izjavama samo se bh. narodi međusobno još više udaljavaju te time potvrđuje da BiH nije moguća kao država. Međutim, to Komšića svakako puno i ne zabrinjava, njega ne zanima ni država ni narod nego njegova pozicija i status. Samo se s vremena na vrijeme javi s ovakvim izjavama kako bi među ljudima zapalio niske strasti. To je neodgovorna i sebična politika - napisao je Cvitanović.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.