open-navfaktor-logo
search
Jasno upozorenje
Cvitanović: Ukoliko HDZ 1990 ne bude u novoj Vladi HNK, poremetit će se odnosi, a mi ćemo imati odgovor
Predsjednik HDZ 1990 Ilija Cvitanović u razgovoru za Faktor kaže kako će ova stranka, ukoliko ne bude dio nove Vlade Hercegovačko-neretvanskog kantona, znati odgovoriti drugim političkim akterima.  
15.09.2023. u 12:50
get url
text

VEZANI TEKST - Nazire li se kraj sapunici u HNK: SDA prihvatila poziv HDZ-a, u SDP-u kažu da se nisu stekli uvjeti

- Smatramo da HDZ 1990 treba biti u izvršnoj vlasti, ali nismo opterećeni time hoćemo li biti dio nove vlade. Očekujemo da se ona što prije formira. Mnogo je problema u HNK. Zdravstveni radnici najavljuju štrajk, čeka se rebalans budžeta... - kaže Cvitanović.

Nakon nekoliko sedmica zatišja, ponovo su aktuelizirani pregovori u vezi s formiranjem nove Vlade HNK. Ovaj put HDZ je za sto pozvao SDA i SDP, koji zajedno imaju 21 zastupnika, a za formiranje Vlade HNK potrebno je 20. Prema mostarskim medijima, u ovoj priči nema mjesta za HDZ 1990.  

- Teško će se doći do rješenja bez HDZ 1990. Ukoliko se to ipak desi, znat ćemo odgovoriti. To će , nema sumnje, poremetiti političke odnose. Ipak, ostavljam prostor za dogovor na programskim načelima.

Mi smo dostavili program po svim resorima strankama koje imaju zastupnike u Skupštini HNK, ali nismo dobili nijedan odgovor - istakao je Cvitanović.

Podsjetimo, u Skupštini HNK HDZ ima 11 zastupnika, SDA sedam, HDZ 1990 i SDP po tri, HRS i DF po dva, te NES i Narod i pravda po jednog.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.