open-navfaktor-logo
search
Problemi
Cyber napad na Crveni križ ugrozio lične podatke približno 15.000 osoba iz BiH
Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) je 18. januara otkrio visoko sofisticirani cyber napad na njihove baze podatake, a analizom je utvrđeno da je narušena privatnost i sigurnost podataka približno 15.000 osoba iz Bosne i Hercegovine.
04.02.2022. u 12:28
get url
text

- MKCK je 18. januara otkrio visoko sofisticirani cyber napad na baze podataka Službi traženja više od 60 Nacionalnih društava (ND) Crvenog križa i Crvenog polumjeseca. Tom prilikom hakeri su imali pristup privatnim podacima 515.000 osoba iz čitavog svijeta, koje su usljed sukoba, prirodnih katastrofa ili migracija odvojene od svojih srodnika, traže svoje nestale članove porodice ili su u pritvoru - navodi se u saopštenju Crvenog križa.

Dodaje se da uz pomoć MKCK, Društvo Crvenog križa Bosne i Hercegovine utvrdilo je da je napad narušio privatnost i sigurnost podataka približno 15.000 osoba iz Bosne i Hercegovine. U najvećem broju se radi o nestalim osobama (6.801 osoba) i članovima njihovih porodica koji ih još uvijek traže (7.886 tražitelja), ali i o migrantima te drugim osobama koje su tražile usluge Službe traženja DCKBiH iz humanitarnih razloga.

- Riječ je o podacima kao što su imena i prezimena, datum i mjesto rođenja, adrese stanovanja, kontakt informacije (broj telefona i email adrese), okolnosti prekida kontakta. Podaci su povjereni našoj humanitarnoj mreži s ciljem pronalaska nestalih osoba, kao i za spajanje s članovima porodica u slučajevima razdvajanja - navodi se u njihovom saopćenju.

Društvo crvenog krsta BiH je pravovremeno informisalo Agenciju za zaštitu ličnih podataka BiH o cyber napadu i upoznalo ih sa eventualnim posljedicama povrede podataka po državljane BiH.

Međunarodni komitet Crvenog križa je angažovao sve raspoložive resurse i aktivno sarađuje s humanitarnim partnerima širom svijeta kako bi bolje razumjeli obim napada i poduzeli odgovarajuće mjere za zaštitu podataka korisnika.
 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.