open-navfaktor-logo
search
Odgovorio na pitanje
Cyber napad na Parlament BiH još "u fazi prijave", Nešić za nepostojanje tima za odgovor okrivio kadrove HDZ-a i SNSD-a
Početkom septembra prošle godine desio se cyber napad na servere Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine čija je web stranica duže vrijeme nakon toga bila onesposobljena. Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je tada formiralo predmet, ali i danas je ovaj predmet još u fazi prijave, kako su potvrdili iz Tužilaštva, i vrše se dodatne provjere.
13.04.2023. u 09:03
get url
text

VEZANI TEKST - Novi hakerski napad na institucije BiH: Na udaru Služba zajedničkih poslova

No odgovor kojeg je nedavno u Parlament BiH uputilo Ministarstvo sigurnosti Bosne i Hercegovine na zastupničko pitanje o posljedicama ovog cyber napada ukazao je na drugi problem i na glavne krivce.

Od 2017. godine čeka na formiranje Tima za odgovor na računarske incidente za institucije Bosne i Hercegovine (CERT). Za ovo je Ministarstvo sigurnosti, na čijem je čelu ministar Nenad Nešić (DNS), okrivilo Ministarstvo finansija i trezora BiH na čijem je čelu u prošlom mandatu bio Vjekoslav Bevanda (HDZ), te Vijeće ministara BiH na čijem je čelu prošli mandat bio Zoran Tegeltija (SNSD), koji je sada ministar finansija i trezora BiH.

Prema odluci o određivanju ovog tima donesenoj 2017. godine, Ministarstvo sigurnosti je u roku od tri mjeseca trebalo predložiti Vijeću ministara BiH dopunu Pravilnika o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta kako bi tim bio uspostavljen. To je i učinjeno, ali procedura nikada nije okončana.

- Prvo smo bili suočeni sa nemarnošću i nerazumijevanjem Ministarstva finansija i trezora BiH koje duži vremenski period nije dostavljalo mišljenje na predložene dopune Pravilnika, a kasnije i samog Vijeća ministara koje predložene dopune Pravilnika nije htjelo da stavi na dnevni red i izjasni se o tome – piše u odgovoru Ministarstva sigurnosti na zastupničko pitanje postavljeno 1. februara ove godine.

Odgovor Nenada Nešića na zastupničko pitanje

Dio odgovora na zastupničko pitanje

Dnevni red predlaže predsjedavajući Vijeća ministara BiH.

I sada su, kao i tada, u Vijeću ministara i kadrovi SNSD-a, HDZ-a, ali i DNS-a. No Ministarstvo sigurnosti ponovo je, uz podršku Delegacije EU-a u BiH, pokrenulo procedure usvajanja dopuna Pravilnika kako bi bio uspostavljen Tim za odgovor na računarske incidente za institucije BiH.

Kada je u pitanju sam cyber napad, iz Ministarstva sigurnosti su odgovorili da su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) tada izvršili uviđaj u prostorijama bh. Parlamenta u kojim se nalazi server na kojem je izvršen takozvani ramsoware napad, utvrđeno je da je izvršen na eksternom disku "D" i da je kriptovana kompletna infrastruktura Parlamentarne skupštine BiH.

Pronađena je "određena" e-mail adresa koja se može dovesti u vezu s izvršenjem napada, sve je fotografisano i slike su pohranjene. Nije bilo trajnog gubitka podataka.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.