open-navfaktor-logo
search
Goruća tema
Cyber nasilje među djecom se dešava već u šestoj godini, neophodan sistemski pristup
Cyber nasilje je poprimilo ogromne razmjere. Izuzetno mi je drago što se radi na sistemskom odgovoru, kao i što ćemo imati softver koji će da zaštiti djecu, navela je Danijela Ostojić
AUTOR: Fena
24.06.2024. u 14:28
get url
text
Uglavnom se bavimo posljedicama kada su u pitanju rizične online pojave kod djece i to je veliki problem. Nedostaje integrisan sistem koji bi djelovao preventivno.
Ovo je ocjena stručne javnosti pred sam početak trodnevne konferencije "Izgradnja sistemskog odgovora za zaštitu djece i omladine od rizičnih online pojava u RS-u".
Danijela Ostojić, klinički psiholog, ocijenila je da su njoj i njenim kolegama u praksi "ruke zavezane jer nemaju kome da se obrate kada se pojavi potencijalni suicidalni adolescent".
- Cyber nasilje je poprimilo ogromne razmjere. Izuzetno mi je drago što se radi na sistemskom odgovoru, kao i što ćemo imati softver koji će da zaštiti djecu - navela je Ostojić.
Ona je rekla kako kulturološki mentalitet balkanskih naroda mentalno još nije dostigao nivo prepoznavanja na vrijeme pojava određenih simptoma, pa psiholozi u praksi imaju već patološke slučajeve.
- Voljela bih da radimo prevenciju u koju će biti svi uključeni. Dakle, školski sistem, roditelji i praksa, odnosno stručna javnost. Kada to bude funkcionisalo kako treba, onda će problemi biti smanjeni - rekla je Ostojić.
Kada je u pitanju cyber nasilje, kako je napomenula, ono se dešava već u samom ranom uzrastu, a to je od šest-sedam godina.
- O adoloscentima da ne govorim, to je tema koja je goruća. Moramo da povedemo računa šta nam djeca rade na telefonu jer su roditelji jako zapsoleni, djeca ostaju sama kod kuće i telefoni su im dostupni - upozorila je Ostojić.
Ona je dodala da se spektar poremećaja primjećuje od ranog razvoja jer mobilni uređaji, ekrani i ta vrsta stimulacije stvaraju probleme u govornom aparatu, razvoju motorike.
- Već od godinu dana djeteta imamo problem, kada beba ne pokazuje adekvatan razvoj jer su roditelji davali po četiri-pet sati telefone ili im puštali Baby TV i slično. Tako da je to još jedna aktuelna tema o kojoj treba da pričamo - poručila je Ostojić.
Direktor Agencije za informaciono-komunikacione tehnologije RS-a Dražen Višnjić izjavio je da je cilj ove trodnevne konferencije pokretanje inicijativa.
- Ova tri dana konferencije u vezi su s pet mjera zaštite koje je propisala i predvidjela Vlada RS-a. Prije nekih 20 dana su formirane radne grupe za svaku od ovih pet mjera. Inicijative imaju za cilj da pokrenu konkretne projekte, uz potpuno učešće stručne javnosti - rekao je Višnjić.
Prema njegovim riječima, identifikovana su 43 rizika za djecu na internetu, a sa stanovišta psihofičkih mjera treba da se identifikuje stepen rizika.
- Za kritičan stepen rizika treba imati nultu toleranciju. Recimo, to su forumi o samoubistvima, sadržaj koji šteti zdravlju djece kao što su tzv. pro bulimija, pro anoreksija i ostalo - rekao je Višnjić.
On je naveo da je predviđen i zakonodavni odgovor, uključujući i Krivični zakon.
Na ovoj konferenciji se očekuje oko 400 učesnika.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.