open-navfaktor-logo
search
Nacionalista Stanivuković
Da li bi Baerbock šetala Berlinom s negatorom holokausta, kao što je u Sarajevu s negatorom genocida?
Benjamina Karić, Mario Kordić i Draško Stanivuković, gradonačelnici Sarajeva, Mostara i Banje Luke, prošetali su danas Sarajevom sa Annalenom Baerbock, njemačkom ministricom vanjskih poslova koja boravi na svojoj balkanskoj turneji, pa tako i u Bosni i Hercegovini. 
10.03.2022. u 17:29
get url
text

Već je postala praksa stranih zvaničnika da se sastaju sa ovo troje gradonačelnika, jer se valjda počelo podrazumijevati da se BiH dijeli na tri dijela i da su tri administrativna centra, svojevrsna glavna grada triju naroda - Sarajevo, Mostar i Banja Luka?! Ako se već ne sastaju sa liderima triju naroda, onda se sastaju sa gradonačelnicima koji su sve samo ne slika alternative, promjena, spoja mladosti i želje za borbom protiv korupcije, kako ih se već pokušava predstaviti. 

Nedavno je i Christian Schmidt, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, u svom autorskom tekstu spominjao jednog od troje gradonačelnika koji su prošetali Baščaršijom sa Baerbock. 

- Bliže se izbori u Bosni. Kad Dodik izađe na scenu sa osuđenim ratnim zločincima, to je proračunato. To je neodgovorno. Njegova stranka je nedavno izgubila na izborima za gradonačelnika Banje Luke od mladog političara koji želi da se bori protiv korupcije u zemlji - napisao Schmidt, požalivši se tom prilikom da je "24 sata zauzet kriznim upravljanjem, umjesto da uživa u divnoj prirodi", baš kao da je zaista turista, kako ga Milorad Dodik voli nazivati.

Mladi političar Stanivuković, za kojeg Schmidt tvrdi da se "želi boriti protiv korupcije", o tome samo priča, ali u skladu s tim ne radi. Ako je suditi po medijskim izvještajima, pa recimo i po pisanju novinara Slobodana Vaskovića kojem mnogi vjeruju i uvjereni su da je dobro obaviješten, za Stanivukovića se ne bi reklo da je na strani zakona po pitanju borbe protiv kriminala i korupcije.

Stanivuković nije na strani ni onih odredbi zakona koje je nametnuo bivši visoki predstavnik Valentin Inzko. Odredbi Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje negiranje genocida i drugih ratnih zločina te slavljenje ratnih zločinaca i zločina. Stanivuković se uostalom o tome nedvosmisleno javno izjasnio. Gradonačelnik Banje Luke je negator genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, nacionalista kojem je zbog litijašenja po Crnoj Gori bio zabranjen ulazak u tu zemlju. 

Gradonačelnik Banje Luke Stanivuković kojeg dio međunarodne zajednice smatra nekakvom promjenom i alternativom politici SNSD-a Milorada Dodika, političar je koji se nije libio fotografisati sa četničkom zastavom, Crnogorce nazivati izmišljenom nacijom, davati zapaljive nacionalističke izjave... Budući da isti taj dio međunarodne zajednice smatra da je u BiH korupcija najvažniji problem, zanemarijući potpuno nacionalističke politike koje rasturaju BiH, "mladi gradonačelnik koji se želi boriti protiv korupcije" ni tu nije polučio rezultate. 

Uzimajući sve to u obzir, opravdano je postaviti pitanje zašto je pojedinim zapadnim zvaničnizima prihvatljivo u BiH ono što im ne bi bilo prihvatljivo u njihovoj zemlji? Ako Annaleni Baerbock nije prihvatljivo šetati Berlinom sa negatorima holokausta, zašto je Ambasadi Njemačke u BiH, koja je upoznata sa ovdašnjim političkim prilikama, prihvatljivo da se njihova ministrica Sarajevom prošeta sa negatorom genocida Stanivukovićem? Time se valjda željela poslati slika podrške suživotu pod liderstvom mladih političara koji su tobože alternativa "korumpiranim nacionalistima"?!  

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.