open-navfaktor-logo
search
Nedoumice
Da li biroi trebaju posredovati za nezaposlene samo sa kompanijama koje su na njihovoj općini?
Nezaposlenima se događalo da im u matičnim biroima za zapošljavanje kažu kako nemaju ingerencije posredovati u zapošljavanju sa firmama koje nisu na teritoriji njihove općine, što je izazvalo nevjericu nezaposlenih. 
29.11.2022. u 08:58
get url
text

Pojašnjenje smo potražili u kantonalnim službama.

Poslodavac bira koga će

- Čini mi se da nema konkursa koji se tiče moje struke, a da se nisam prijavila. Završila sam Poljoprivredni fakultet i jednom prilikom je konkurs raspisao Klas. Kada sam u birou pitala da li mi mogu pomoći u posredovanju, odgovorili su da ne mogu jer je ta kompanija na području Novog Sarajeva, a da je u Novom Gradu gdje se ja javljam na biro, mogli bi.

Nisam mogla vjerovati svojim ušima, pa zar ne treba da reagiraju na svaki raspisani konkurs u kantonu? Ništa mi nije jasno - ispričala nam je ova nezaposlena Sarajka.

U Službi za zapošljavanje Kantona Sarajevo nisu našli za shodno da nam odgovore da li općinski biroi kontaktiraju samo sa poslodavcima koji imaju kompanije na njihovj općini.

- To tako ne bi trebalo biti. Uvjet je da je osoba sa Kantona Sarajevo. Ukoliko je poslodavac na Ilidži, nezaposlena osoba iz Starog Grada se posreduje na Ilidžu. Poslodavac je taj koji bira koga će, a obično svaki poslodavac voli da je bliže stanovanju, ali nije ograničeno. Što se tiče svih biroa, posredovanje je na nivou Kantona Sarajevo.

Mi za svaki zahtjev koji dobijemo u toku dana, na dnevnoj osnovi uputimo svojim saradnicima i oni su po tom zahtjevu dužni posredovati ljudima, a posreduju iz općine Stari Grad na adresu Novo Sarajevo, Ilidža, Novi Grad, nebitno je odakle je poslodavac. To nema govora - kazala nam je Sanela Karović iz Biroa Stari Grad.

Zatražili smo komentar i u Službi za zapošljavanje Tuzlanskog kantona.

Poslodavac može podnijeti zahtjev svim biroima

- Prema Zakonu o posredovanju u zapošljavanju i socijalnoj i materijalnoj sigurnosti nezaposlenih osoba FBiH i Pravilniku o evidencijama, po kojima Služba postupa, navodi se da se korisnici naših usluga obraćaju birou za zapošljavanje u svojoj matičnoj općini, nezaposleni prema mjestu prebivališta, a poslodavci prema mjestu registracije djelatnosti.

Mada poslodavac može podnijeti zahtjev i svim biroima u kantonu ili samo određenim općinama, a postupa se po zahtjevu bez ikakvih smetnji - kazala nam je Amela Makul, stručna savjetnica za informisanje JU Službe za zapošljavanje TK.

I u Službi za zapošljavanje Zeničko-dobojskog kantona smo pitali da li je tačno da općinski biroi kontaktiraju samo sa poslodavcima koji imaju kompanije na njihovoj općini.

- To nije tačno, pogotovo kada su u pitanju općine koje graniče sa susjednim kantonima - kazali su nam.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.