open-navfaktor-logo
search
Neustavni praznik
Da li će 9. januara u Istočnom Sarajevu biti postrojeni pripadnici OSBiH?
U Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine do danas nije primljen niti jedan zahtjev od zvaničnika iz bh. entiteta Republika Srpska za angažovanje pripadnika Oružanih snaga BiH na svečanosti koja će se održati u Istočnom Sarajevu povodom obilježavanja neustavnog 9. januara, potvrđeno je za Faktor iz ovog ministarstva. 
21.12.2022. u 13:50
get url
text

VEZANI TEKST - Izvještaj nestao iz MOBiH: Ko skriva istinu o izvođenju naoružanih pripadnika OSBiH na ulice Banje Luke?

Kako nam je rečeno, u MOBiH raspolažu informacijama da neće biti upućen zahtjev ni iz kabineta predsjedavajuće Predsjedništva BiH Željke Cvijanović, a ni kabineta predsjednika RS-a Milorada Dodika.  

Prvi put, svečani defile, koji je do sada održavan 9. januara na Trgu Krajine u Banjoj Luci, ovoga puta preselit će se u Istočno Sarajevo i to na inicijativu predsjednika RS-a Milorada Dodika, dok će svečana akademija biti održana u Banjoj Luci. 

U skladu sa zakonom i pravilnicima, odluku, odnosno naredbu za učešće na nekoj svečanosti mogu donijeti ili dati isključivo ministar odbrane Sifet Podžić i načelnik Zajedničkog štaba OSBiH general Senad Mašović. 

U januaru ove godine ministar odbrane BiH Sifet Podžić naredio je pokretanje postupka protiv svog zamjenika Mirka Okolića i još pet pripadnika OSBiH, zbog učešća u obilježavanju 9. januara, neustavnog "Dana RS-a". Međutim, nikakvih sankcija nije bilo. Kao ni nakon angažmana pripadnika OSBiH 2017. godine.

Tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić postrojavajući 40 naoružanih pripadnika 6. pješadijske brigade Trećeg pješadijskog puka RS-a u Banjoj Luci zloupotrijebio je svoj položaj, čime je narušen lanac komandovanja u OSBiH. Za odluku je bio potreban konsenzus u Predsjedništvu BiH, a u ovom slučaju ga nije bilo. 

Deveti januar, kao "Dan RS-a" i bivši Ustavni sud Republike Bosne i Hercegovine, a potom i Ustavni sud BiH proglašavali su neustavnim. 

Na taj datum 1992. godine u Sarajevu Skupština srpskog naroda u BiH donijela je Deklaraciju o proglašenju Republike srpskog naroda BiH, kao nezavisne cjeline unutar BiH, a u njenom donošenju nisu učestvovali predstavnici Bošnjaka i Hrvata, koji na 9. januar gledaju kao na početak genocida nad nesrpskim stanovništvom.  

Na čelu "Republike srpskog naroda BiH" bili su osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Biljana Plavšić i Momčilo Krajišnik.

U novembru 2015. godine Ustavni sud BiH donio je odluku prema kojoj je član Zakona o praznicima RS-a koji se odnosi na "Dan RS-a" neustavan. U meritumu odluke, pored osvrtanja na događanja iz 1992. godine, sud je utvrdio da se 9. januara obilježava i krsna slava RS-a Sveti arhiđakon Stefan što je vjerski pravoslavni praznik.

Sudskom odlukom nije osporeno vjernicima da obilježavaju krsnu slavu, kao ni "Dan RS-a", ali je utvrđeno da "Dan RS-a ne može biti 9. januar". O ovome se izjasnila i Venecijanska komisija koja je u svom mišljenju ocijenila da je "diskriminatoran jer nije u skladu s univerzalnim vrijednostima dijaloga, tolerancije i razumijevanja". 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.