open-navfaktor-logo
search
Istječe sutra
Da li će CIK ispoštovati Schmidtov rok o donošenju rješenja za popunu Doma naroda FBiH?
Kada je visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt jedan sat nakon zatvaranja biračkih mjesta 2. oktobra ove godine nametnuo  izmjene Izbornog zakona Bosne i Hercegovine, iz Centralne izborne komisije BiH saopćili da ne znaju kako će to implementirati.
01.11.2022. u 16:53
get url
text

Nešto kasnije, iz CIK-a su naveli da će biti formirani timovi OHR-a i CIK-a koji će Centralnoj izbornoj komisiji predložiti rješenje o načinu popune Doma naroda FBiH te da je OHR tražio da ono bude doneseno do 2. novembra.

VEZANI TEKST - CIK još ne radi na implementaciji izmjena Izbornog zakona, iz OHR-a im se niko nije javio

No kako se čini iz izjave članice CIK-a Vanje Bjelica-Prutina tokom 73. sjednice CIK-a kada je navela da se iz OHR-a još niko nije javio uprkos dogovoru da njihove pravne službe zajedno rade na implementaciji izmjena Izbornog zakona, upitno je da li će CIK ovaj rok ispoštovati.

- Na posljednjem sastanku na najvišem nivou gdje nas je posjetio visoki predstavnik sa svojim saradnicima dogovoreno je da će naša pravna služba u saradnji sa pravnom službom OHR-a raditi na izradi navednih podzakonskih akata. Međutim jučer na kolegiju smo dobili informaciju da se iz OHR-a niko nije javio i da taj rad stoji. Naša pravna služba jeste zauzeta, ali mislim da ulazimo u neki mirniji period. Tako da želim da otvorim diskusiju i vidimo u kojem smjeru će ići naše aktinosti na implementaciji dopuna izmjene Izbornog zakona - kazala je jučer Bjelica-Prutina tom prilikom.

Na adresu CIK-a poslali smo upit gdje smo pitali da li će ovaj rok biti ispoštovan te da li je u međuvremenu došlo do sastanka pravnih timova ove dvije institucije, ali do zaključivanja ovog teksta odgovor nismo dobili.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.