open-navfaktor-logo
search
Pitali smo
Da li će pravo na naknadu imati borci-povratnici u RS, ali i nezaposlene supruge umrlih boraca?
Federalno ministarstvo za boračka pitanja podržava inicijativu Saveza boraca FBiH da se izmjenama Zakona o demobilisanim borcima omogući egzistencijalna novčana naknada nezaposlenim borcima-povratnicima u RS bez obzira na godine, ali i novčana naknada suprugama umrlih boraca koje nemaju primanja.
11.06.2020. u 22:21
get url
text

Salko Bukvarević, resorni ministar, za Faktor kaže kako će nastojati u ovoj godini pokrenuti izmjene Zakona o demobilisanim borcima u ovom pravcu.

Evidentiranje broja boraca-povratnika

- Smatramo da su njihovi zahtjevi opravdani, ali da sada svi skupa treba da napravimo izračun koliko je to novaca, da vidimo koliko je boraca iz manjeg bh. entiteta koji bi kroz ovakvu izmjenu bili obuhvaćeni od FBiH. Smatram da je to dobra inicijativa jer bi na taj način borci-povratnici bili u istom položaju s drugim borcima, a ovako u nekim kantonima prihvataju da im omoguće naknadu, a u nekima ne. U članu 19. Zakona o demobilisanim borcima proširio bi se obim prava na demobilisane borce povratnike, bez obzira na godine i gdje bi obuhvatili supruge umrlih boraca na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine koje nemaju drugih primanja, poput penzije ili plaće - rekao nam je Bukvarević.

Dodaje kako je sljedeći korak evidentiranje broja boraca-povratnika.

- Smatramo da bismo ih mogli uklopiti u raspoloživi novac koji imamo za demobilisane borce za 2021. Nastojat ćemo da izmjena zakona bude u ovoj godini kako primjena počela od 1. januara 2021. godine - govori Bukvarević.

Pojašnjava kako je zahtjev Saveza boraca FBiH da federalni nivo pokrije sve borce povratnike na isti način, a koji su bez primanja i bez starosnog ograničenja.

Dodaje kako je isti zahtjev i za supruge umrlih boraca. 

- Smatramo da su zahtjevi Saveza realni, opravdani i potrebni. Mi ćemo naravno s naše strane finansijski to u ministarstvu izračunati i uputiti u dalju proceduru prema Vladi FBiH, Parlamentu FBiH. Nadam se da ćemo dobiti potporu da i tu kategoriju zbrinemo sa federalnog nivoa - kaže Bukvarević.

Podsjećamo, Savez boraca Federacije BiH traži da pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu mogu ostvariti povratnici u manji bh. entitet RS, bez obzira na godine starosti, uz ispunjenje uvjeta po osnovu učešća u oružanim snagama, dužine evidencije na Zavodu za zapošljavanje i visine mjesečnih prihoda u iznosu manjem od 50 posto minimalne penzije isplaćene u FBiH za mjesec decembar 2018. godine.

Da egzistencijalnu naknadu imaju i supruge umrlih boraca-povratnika

Traže da pravo na novčanu egzistencijalnu naknadu može ostvariti supruga umrlog demobilisanog borca sa navršenih 57 godina života, pod uvjetom da ima prebivalište BiH, da je prijavljena kao nezaposlena osoba ili da je nezaposlena, a nije na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, i ako ostvaruje mjesečne prihode u iznosu manjem od 50 posto minimalne penzije isplaćene za mjesec decembar 2018. godine.

Savez traži da pravo na egzistencijalnu novčanu naknadu mogu ostvariti supruge umrlih demobilisanih boraca bez obzira na godine starosti boraca-povratnika u RS, uz ispunjavanje uvjeta po pitanju nezaposlenosti, odnosno, evidencije Zavoda za zapošljavanje u visine ukupnih mjesečnih primanja manjim od 50 posto minimalne penzije isplaćene za mjesec decembar 2018. godine.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.