open-navfaktor-logo
search
Traže hitnu sjednicu
Da li će tramvajska pruga u Sarajevu koštati dodatnih 15 miliona eura?
Zastupnici Demokratske fronte u Skupštini Kantona Sarajevo Bibija Kerla i Mirza Čelik uputili su zahtjev za održavanje hitne sjednice Skupštine Kantona Sarajevo sa jednom tačkom dnevnog reda, a to je informacija o rekonstrukciji tramvajske pruge.
13.04.2022. u 09:04
get url
text

- Nažalost rukovodstvo Skupštine, odnosno Kolegij još nije zakazan za ovu tačku dnevnog reda. Ja sam dobio poziv za održavanje Kolegija 14. aprila bez ove tačke dnevnog reda. Bitno je kazati da je potrebna informacija o rekonstrukciji tramvajske pruge kako nama zastupnicima tako i našim sugrađanima koji imaju priliku da vide da se ovaj projekat neće završiti u predviđenom roku. Najava Vlade 24. augusta da će početi rekonstrukcija pruge 24. augusta podrazumijeva 240 kalendarskih dana da će trajati rekonstrukcija, a imamo danas situaciju da ta tramvajska pruga neće biti završena krajem aprila kako je to predviđeno ugovorom – kazao je Čelik.

Čelik je kazao da će DF tražiti da "se prezentira ugovor i da se dostave podaci poput projekta, da li je revidovan, da li postoji predmjeri i predračuni radova, da li ima izvještaj nadzorni organa o stepenu završetka radova i da li će cijena od 20,4 miliona eura biti povećana za 15 miliona KM".

- Imamo informaciju da će ovaj projekat građane koštati 35 miliona eura, što znači povećanje za 15 miliona eura a to ne bi trebalo da se dešava. Imamo potpisan ugovor koji je proglašen tajnim i tražimo da se oznaka tajnosti skine sa tog dokumenta i da se javni novac troši transparentno – kazao je Čelik.

Čelik je govorio i o nedavnoj presudi Ustavnog suda kojom se utvrđuje da Zakon o ministarstvima i drugim organima uprave Kantona Sarajevo nije u skladu s Ustavom Federacije BiH.

- Činjenica da imamo nekoliko vrsta sjednica pa pored toga imamo redovnu izuzetnu, to izuzetna je definisana kada se održavaju sjednice online, a imate izjavu zastupnika Zvonka Marića koja je navedena u presudi Ustavnog suda da je rekao da sjednica 38. i 41. su sazvane suprotno Poslovniku. Također, pozivam zastupnika Zvonka Marića da zatraži sjednicu Kluba Bošnjaka i da razmotrimo mogućnost smjene predjedavajućeg Skupštine Elvedina Okerića – kazao je Čelik, te dodao:

- Za odgovorne također smatram ministricu pravde i upravu Darju Softić Kadenić i ona bi danas trebala da podnese ostavku. Mi smo se dogovorili sa kolegama da apelacije Ustavnom sudu neće više podnositi premijer Federacije Fadil Novalić nego da će jedna trećina zastupnika podnositi apelacije Ustavnom sudu i naravno odgovor onima iz Vlade koji kažu da ne znaju šta će biti, pozivam ih da počnu raditi u skladu sa Ustavom, odnosno Poslovnikom i da sjednice zakazuju u skladu sa Poslovnikom – kazao je Čelik.

Naveo je da će na narednoj sjednici Skupštine KS podržati dnevni red ukoliko premijer Edin Forto obeća da će povući sve tačke osim prijedloga odluke o finansiranju Zavoda zdravstvenog osiguranja.

- Do tada ima roka da pregovara sa sindikatima i zdravstvenim radnicima i da se potpiše kolektivni ugovor. Ako se on potpiše zastupnici DF-a će glasati za takav prijedlog u suprotnom takav prijedlog nećemo podržati – zaključio je Čelik.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.