open-navfaktor-logo
search
Javila se dilema
Da li je budžet BiH zapravo usvojen: Arnaut zatražio stav OHR-a, ko iz FBiH nije bio "za"
Odmah nakon sjednice Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine pojavile su se dileme da li je Zastupnički dom zapravo usvojio budžet BiH za ovu godinu i da li je predsjedavajući doma Denis Zvizdić pogriješio kada je kazao da budžet ide na dodatno usaglašavanje.
24.09.2021. u 16:42
get url
text

Na sjednici Zastupničkog doma održanoj 20. septembra postojala je opća većina za budžet, ali nije postojala entitetska s obzirom na to da su zastupici iz RS-a bojkotovali sjednicu. Zvizdić je to konstatirao i naveo da budžet sa amandmanima koje je usvojila nadležna komisija ide na usaglašavanje kolegiju doma.

No Damir Arnaut, zastupnik u Klubu Naše stranke, uputio je pitanje OHR-u pozivajući se na njihovo objašnjenje iz 2007. godine koje se tiče načina entitetskog glasanja. Po tom obrazloženju, naveo je Arnaut, budžet je zapravo usvojen, te je od OHR-a zatražio stav.

VEZANI TEKST - Slijedi usaglašavanje: Zastupnički dom nije imao većinu da podrži budžet BiH

Arnaut je napomenuo da je postojala opća većina za budžet, da je na sjednici bio jedan zastupnik iz RS-a i on je glasao "za" (Adil Osmanović, op. a.), te da je, imajući u vidu to kao i objašnjenja OHR-a, jasno da su tačke dnevnog reda usvojene. Treba napomenuti da su neki zastupnici i prije sjednice isticali da postoji većina koja može usvojiti budžet u ovom drugom čitanju i bez prisustva zastupnika iz RS-a jer je budžet prošao prvo čitanje.

OHR je 2007. godine dao objašnjenje odluka visokog predstavnika od 19. oktobra, a koje se, između ostalog, odnose na predložene izmjene i dopune poslovnika o radu domova Parlamenta BiH.

Po tom objašnjenju, prvi krug glasanja traži donošenje odluka većinom prisutnih na sjednici s tim da se treba pobrinuti da ta većina znači i trećinu glasova iz svakog entiteta, ali ta se trećina odnosi na prisutne parlamentarce koji glasaju. Dakle, moraju doći na sjednicu i time se željela izbjeći blokada rada.

Potom, drugi korak u odlučivanju odnosi se na usaglašavanje na kolegiju, a treći korak se odnosi na to da, ako kolegij ne postigne saglasnost, ide drugi krug glasanja gdje se odluka usvaja ako dvije trećine zastupnika iz svakog entiteta nisu protiv. Znači, trebaju biti prisutni da bi nešto oborili.

Objašnjenje OHR-a

Na sjednici Zastupničkog doma 20. septembra glasalo se upravo u prvom krugu o budžetu institucija BiH za 2021. godinu, i to sa amandmanima koje je usvojila Komisija za finansije i budžet.

Iako se u konačnici situacija ne mijenja jer budžet mora proći i Dom naroda Parlamenta BiH što neće biti moguće ako zvaničnici iz RS-a nastave sa blokadama, pitali smo i neke druge zastupnike da li je ispravno postupljeno kada je rečeno da budžet ide na usaglašavanje kolegiju Zastupničkog doma, umjesto da je usvojen.

Adil Osmanović, predsjednik Kluba zastupnika SDA, kazao je da je sve urađeno kako treba i da je Poslovnik o radu jasan.

- Potrebna je opća većina od prisutnih koji glasaju, uključujući trećinu iz entiteta. Sada je bilo opće većine, a i ja koji sam iz RS-a, glasao sam "za". Sada treba kolegij da se usaglasi. Ako to ne uspije, a mislim da neće, onda ide ponovo na glasanje. Ako budžet podrži većina u drugom krugu, on je usvojen. U drugom krugu potrebno je da dođe deset iz RS-a i glasa protiv da bi budžet bio oboren – pojasnio je Osmanović.

Mada to ne mijenja ishod, podsjećanja radi, nisu svi iz FBiH glasali za budžet na sjednici Zastupničkog doma 20. septembra.

Opozicija nije uglavnom bila za. Protiv je bila Mirjana Marinković-Lepić (Naša stranka), a suzdržani su bili Zukan Helez, Nada Mladina, Saša Magazinović i Nermin Nikšić iz SDP-a BiH, te Damir Arnaut, Predrag Kojović iz Naše stranke i Aida Baručija iz Nezavisnog bloka.

{$galerijaFotografija}

glasanje_1.jpg
1 od 3
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.