open-navfaktor-logo
search
Šta je istina
Da li je od penzionera uzet novac da bi se isplatila pomoć budžetlijama, šta kažu u Zavodu PIO?
Do predstavnika pojedinih penzionerskih udruženja u Federaciji Bosne i Hercegovine došle su informacije kako nije isključeno da je Vlada Federacije BiH kod rebalansa Budžeta FBiH, tačnije, Plana Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranja, uzela od doprinosa 20 miliona KM kako bi isplatila pomoć uposlenicima u javnom sektoru.
28.12.2023. u 13:40
get url
text

Po 1.260 KM svima koji su na federalnom budžetu.

- Kako je Zavod PIO FBiH prešao na Trezor, mislim da nema budžet, već finansijski plan za svaku godinu. Bojimo se, dobili smo takve informacije da je 20 miliona KM iz Fonda PIO otišlo za isplatu pomoći uposlenima u javnom sektoru.

Rebalansom plana Federalnog zavoda PIO postoje 72 miliona KM kojim raspolaže Vlada Federacije BiH. Rečeno nam je da su oni taj novac preusmjerili na druge stavke. Međutim, to je novac od doprinosa i to ne bi smio niko dirati - kazali su nam iz nekoliko penzionerskih udruženja.

U Federalnom zavodu za penzijsko i invalidsko osiguranje smo pitali da li je tačno da je rebalansom od Fonda PIO uzeto 20 miliona za isplatu pomoći uposlenicima u javnoj upravi.

- Apsolutno je netačna informacija da su uzeta bilo kakva sredstva sa pozicije Federalnog zavoda u budžetu, odnosno sa pozicija u finansijskom planu Zavoda PIO.

Urađen je rebalans budžeta u oktobru 2023. godine gdje su uvećana sredstva za isplatu penzija, zbog vanrednog usklađivanja.

Naš Upravni odbor je donio odluku o preraspodjeli sredstava unutar finansijskog plana i time su povećana sredstva na stavci isplate penzija ostvarenih prema Zakonu o PIO-u, tako da nema nikakva temelja za tvrdnju iz vašeg pitanja - rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Zavoda PIO.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.