open-navfaktor-logo
search
Nametnute odluke
Da li je Schmidtov amandman osigurao da Dom naroda FBiH prestane biti "groblje dobrih zakona"?
Pojedinim zakonima koji prođu Zastupnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine neće više trebati godine da se nađu na dnevnom redu Doma naroda Parlamenta FBiH zbog čega su ovaj dom pojedini parlamentarci prozvali "grobljem dobrih inicijativa i zakona". To će se ubuduće spriječiti amandmanom koji je nametnuo visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt.
24.10.2022. u 20:31
get url
text

- To je jedan jednostavan amandman, a u kome stoji da svaki dom treba da usvoji potrebne zakone u roku od 45 dana nakon njihovog usvajanja u drugom domu. Ukoliko se, primjera radi, u jednom domu usvoji zakon o pripadnosti javnih prihoda, rok za usvajanje u drugom domu je 45 dana.

Ukoliko se rok ne ispoštuje, zakon će biti uvršten u dnevni red tog drugog doma na sjednici koja će se održati nakon isteka roka od 45 dana, a najkasnije 30 dana nakon isteka tog prvog roka - objašnjava nam Jasmin Duvnjak, predsjednik Kluba Bošnjaka u Domu naroda Parlamenta FBiH.

Podsjeća da je zakon o gasovodu Južna interkonekcija usvojen u Zastupničkom domu prije godinu i da nikad nije došao na dnevni red Doma naroda FBiH.

- Dobro je što se više zakoni neće moći opstruirati na jedan tih način, držati u ladicama nego se moraju razmatrati. To ne znači da će proći, mogu i pasti, ali bolje i to nego da neko opstruira kompletan sistem po dvije-tri i više godina. Mi smo Strategiju FBiH čekali dvije godine. Zakon o Južnoj interkonekciji čekamo evo godinu dana - kaže Duvnjak.

Dodaje kako ovaj amandman ima i manjkavosti.

- Domovi ne usvajaju samo zakone. Šta je sa strategijama, izvještajima, informacijama, imenovanjima? Šta je sa tim aktima? Trebalo je stajati u amandmanu "svi akti i propisi", to bi se odnosilo na sve. To bi značilo ubrzanje rada i dinamiziranje aktivnosti. Amandman donosi sprečavanje dugogodišnjih držanja u ladicama bitnih akata u Domu naroda FBiH, ali bi daleko adekvatnije i korisnije bilo da stoji "svi akti" - ukazuje Duvnjak.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.