open-navfaktor-logo
search
Smjena Vlade
Da li je stabilna vlast u KS: Borba za skupštinsku većinu, poslovni interesi u pozadini turbulencija
Budućnost aktuelne Vlade Kantona Sarajevo (KS) i skupštinske većine je upitna, što potvrđuju i izjave pojedinih zvaničnika stranaka koje čine tu većinu. Razlog za optimizam onih koji rade na opstanku ove Vlade nudi procjena predsjednika Kantonalnog odbora Socijaldemokratske partije (SDP) Sarajevo Damira Mašića da je pad Vlade pitanje dana, sedmice, a da će se to dogoditi najkasnije do kraja godine.
25.08.2020. u 17:47
get url
text

Mašić je, podsjetit ćemo, smjenu kantonalne vlasti najavio još početkom godine, tvrdeći da će se to dogoditi do ljeta. Ljeto je gotovo za nama, a šef SDP-a u KS još nije došao u priliku da sebi bliske partijske kolege instalira na čelne pozicije kantonalnih institucija, što je bio temelj programske platforme koju je implementirao za vrijeme vladavine "Šestorke" i o čemu su pisali upravo njegovi partijski drugovi.

VEZANI TEKST - Čengić: Nikšić je zvao delegate da ne glasaju za mene, okretali su se janjci za direktore, prijetilo se otkazima

U ovom trenutku, tvrdi on, postoji "kvalifikovana većina onih koji ne podržavaju rad ove Vlade", što je, smatra on, "sasvim dovoljno da se izabere nova vlada"

- To će se definitivno desiti. To će sigurno biti do kraja ove godine – poručio je Mašić u razgovoru za N1.

Ukoliko postoji "kvalifikovana većina" koja je spremna smijeniti aktuelnu Vladu, to ni u kom slučaju nužno ne potvrđuje postojanje "kvalifikovane većine" koja je spremna imenovati novu vlast sa Mašićevim kadrovima kao njenim integralnim dijelovima.

Upitnost dugoročnosti aktuelne Vlade nije zasnovana na Mašićevim projekcijama, već izjavama zvaničnika koji pripadaju aktuelnoj skupštinskoj većini.

- Ukoliko do kraja sedmice koalicioni partneri ne daju podršku imenovanju ministrice zdravstva, smatrat ćemo da je ova koalicija izgubila svoj smisao i da ne može odgovoriti potrebama građana – kazao je u ponedjeljak za Faktor predsjednik Kantonalnog odbora Demokratske fronte Sead Milavica.

Isti dan je predsjednik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić izjavio da od imenovanja nedostajućih ministara u Vladi KS nema ništa.

- Šta će biti sa tom Vladom, razmislit ćemo – poručio je Radončić.

VEZANI TEKST - Radončić: Neće biti izbora novih ministara u Vladi KS, paraobavještajni centar iz Sarajeva je ugrozio moj život

Svoj stav vezan za imenovanje kantonalnog ministra zdravstva u jeku najvećeg zdravstvenog izazova sa kojim se naša zemlja suočava pravdao je izjavama ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića o migrantskoj krizi, te navodnim "ružnim komentarima" predsjednika Demokratske fronte Željka Komšića na račun kadrova SBB-a na federalnom nivou.

- Nemojte da varamo javnost. Ministar zdravstva uopće nije bitna osoba – zaključio je Radončić.

Radončićev stav o "nebitnosti ministra zdravstva" ne dijele njegovi koalicioni partneri, ali ni opozicija u KS, koja je na posljednjoj sjednici Skupštine KS predložila zaključak kojim se ističe potreba popunjavanja te upražnjene i u ovim trenucima jedne od ključnih pozicija u institucijama vlasti KS, te čiji su zastupnici kritizirali Radončićevu ocjenu važnosti pozicije ministra zdravstva.

Pozicija ministra zdravstva je itekako bitna i to ne samo u kontekstu aktuelne epidemiološke situacije i unapređenja sistema koji se nosi sa pandemijom već i u, prema informacijama Faktora, kontekstu određenih stranačkih i ličnih interesa. Potpis ministra zdravstva je ključan za rješavanje određenih pitanja vezanih za unosno javno-privatno partnerstvo sa Općom bolnicom, što je motiviralo pojedine partnere u vlasti za pokušaj reorganiziranja postojeće raspodjele resora.

Da je ministarska pozicija ipak bitna, a naročito SBB-u, potvrđuje činjenica da je predsjednik Kantonalnog odbora te stranke u Sarajevu i aktuelni ministar za obrazovanje, nauku i mlade Anis Krivić u utorak imenovan za v.d. ministra zdravstva u Vladi KS.

Vladu koju predvodi Mario Nenadić je izglasalo 18 zastupnika u Skupštini KS, što u praksi znači da ta skupštinska većina ovisi o jednoj ruci, što značajno "diže cijenu" svakom od 18 zastupnika koji čine tu većinu. U činjenici da pojedini zastupnici koriste tu situaciju, te kritičkim osvrtima na račun Vlade i matičnih stranaka upravo rade na jačanju vlastite političke pozicije, opozicija je prepoznala prostor za moguću prevagu u Skupštini.

Adut opozicije, u kojeg ulažu velika očekivanja, je zastupnik Stranke demokratske akcije (SDA) Aljoša Čampara, koji u medijskim istupima, pored kritičkih osvrta na račun svoje stranke, nudi i neodređene odgovore na upite o eventualnoj podršci novoj većini. Uprkos toj neodređenosti, koja nerijetko naginje i na mogućnost podrške smjeni Vlade, teško je očekivati da bi se Čampara odlučio na takav potez, ponajviše zbog gotovo 11.000 glasova, koje ističe kao svoj politički kapital i koje zasigurno nije dobio da bi zahvaljujući njima srušio vlast koju podržavaju isti ti glasači.

Mogućnost da bi, pored Čampare, još neko od zastupnika SDA mogao podići ruku za smjenu Vlade KS, što u javni diskurs kao mogućnost nameću pojedini zvaničnici iz opozicije, je, prema pouzdanim informacijama Faktora, gotovo nemoguća.

Čak i bez glasova eventualnih SDA-ovih disidenata, skupštinska većina bi se mogla promijeniti ukoliko se na taj potez odluči SBB. Ni ta mogućnost, uprkos javno isticanim stavovima, nije baš najizglednija, na što utječe i "zla krv" između zvaničnika SBB-a i pojedinih opozicionih zvaničnika, te činjenica da je Narod i pravda svoju stranačku infrastrukturu u sredinama van Sarajeva, a naročito u Krajini, gradila upravo na "otetim" kadrovima SBB-a.

Motivi kojima opozicija, koju čine stranke "Četvorke", objašnjava nastojanje da se što prije vrate u vlast u KS i nisu baš uvjerljivi, uzimajući u obzir da je njihova navodna potreba popravljanja stanja i nedovoljno dobrog odgovora na pandemiju koronavirusa ograničena isključivo na KS, a ne na FBiH ili državni nivo, gdje također postoji u najmanju ruku jednaka mogućnost za smjenu vlasti, ali ne postoji povoljan omjer odgovornosti i benefita kakav je u KS.

Uprkos težnji opozicije da se vrati na pozicije u kantonalnoj vlasti, te uprkos očigledno narušenim međustranačkim odnosima unutar vladajuće koalicije, smjena aktuelne Vlade KS nije tako izvjesna kakvom se predstavlja. Pitanje je i da li je SBB spreman "rušiti" svoga premijera i tako indirektno preuzeti teret neuspjeha ove vlade. 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.