open-navfaktor-logo
search
Šuška se
Da li je sukob unutar NiP-a razlog ostavke komesara Selimovića?
Komesar Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo Nusret Selimović jučer je podnio ostavku. Kao razlog njegove ostavke spominje se, između ostalog, i sukob unutar Naroda i pravde u kojem su glavni akteri Elvedin Okerić, Kemal Ademović i Aljoša Čampara.
01.02.2023. u 14:05
get url
text

VEZANI TEKST - Okerić upozorava: Može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo

Dan ranije, njegov rad kritizirala je Komisija za sigurnost Skupštine Kantona Sarajevo, koju predvodi Elvedin Okerić. Naime, Komisija je upozorila da zbog neprovođenja zakona i podzakonskih akata Uprave policije KS, može doći do urušavanja sigurnosnog sistema u Kantonu Sarajevo.

Tom prilikom Okerić je naveo kako je Komisija reagirala na činjenicu da već nekoliko godina nedostaje veliki broj policijskih službenika u Upravi policije Kantona Sarajevo, što je izazvalo potrebu za enormno velikim brojem prekovremenih sati policijskih službenika koji nepravedno dodatno rade za ljudske resurse koji godinama nedostaju u Upravi policije te i  jako nisko izvršenje budžeta i pored kontinuirane podrške Vlade Kantona Sarajevo.

Nakon što je Selimović podnio ostavku pojavile su se spekulacije da je njegova ostavka rezultat sukoba unutar Naroda i pravde. Navodno, na jednoj strani koja je bila za smjenu Selimovića su predsjedavajući Skupštine KS Elvedin Okerić i zastupnik u Skupštini KS Kemal Ademović, dok je na drugoj strani Aljoša Čampara, ministar unutrašnjih poslova FBiH.

Ove spekulacije za Faktor komentirao je Čampara navodeći kako unutarstranačkog sukova "apsolutno nema".

- To su one klasične, standardne laži onih koji to spinuju i koji govore o nekim sukobima i projekcijama. Nije to prvi put. To traje već duže vrijeme, ali mene to apsolutno ne dotiče – istakao je on.

Potom se Čampara osvrnuo i na ostavku Selimovića navodeći kako se nada da je Vlada KS neće prihvatiti.

- Meni je žao što je podnio ostavku. Mislim da je on jedan jako dobar policijski službenik, dobar profesionalac koji ima iza sebe jako dobre radove i rezultate rada što je vidljivo iz svih aktivnosti koje je Uprava policije KS radila, posebno u ovom posljednjem periodu – kazao je on te pojasnio:

- Mislim da se nijedna policijska agencija ne može pohvaliti sa svim onim poslovima koji su uradili. Koliko je kriminalaca uhapšeno i na području KS i na području cijele BiH u saradnji sa policijskom upravom KS. Na kraju krajeva, i međunarodne institucije koje sarađuju sa Upravom policije i KS i povjerenje koje vlada između partnerkih agencija i policije KS dovoljno govori o toj činjenici.

VEZANI TEKST - Nusret Selimović podnio ostavku na mjesto policijskog komesara u KS

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica naveo je gostujući na TVSA kako mu je žao zbog ostavke Selimovića te da su imali konkretnu saradnju.

- Ja sam, kao ministar unutrašnjih poslova, nastojao bit vjetar u leđa u svemu što se dosad radilo. Ono što je dobro je da je tu data mogućnost da policijski komesar ostane da radi do stjecanja zakonskih uvjeta za imenovanje novog komesara - kazao je Katica.

Da li je Selimović podnio ostavku zbog pritisaka, Katica navodi kako o tome nije upućen niti da li ima političke pozadine.

- Prilično sam ubijeđen da nema političkog pritiska - rekao je Katica.

Naveo kako za sada nemaju ime za novog policijskog komesara jer je konkurs bio predviđen najkasnije za maj.

- S obzirom na to da sadašnjem policijskom komesaru istječe njegov mandat u augustu, a po zakonu tri mjeseca ranije se mora raspisati konkurs - rekao je.

Potom je Katica pojasnio kako komesar, Komisija i on imaju različite stavove u pogledu činjenice unapređenja i u pogledu izvršenja budžeta.

- To su naše temeljne razlike, ali kao što rekoh, žao mi je da je do ovoga došlo. Imali smo korektnu saradnju - ponovio je on još jednom.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.